Ultramodern szennyvíztisztító az Oltfejben — Kisgyörgy Zoltán

2009. május 12., kedd, Közélet

Automatizált berendezés tisztítja Bodok szennyvizét, vegyi és biológiai szempontból kifogástalan állapotban juttatja az Oltba. Tervezők és kivitelezők, valamint a beruházás ellenőrzésével megbízott megyei kirendeltségek képviselőinek jelenlétében adták át a tisztítóállomást.

A helyi önkormányzat idejében lépett, s a működő ivóvízhálózat alapján megpályázta a csatornarendszert és a hozzá tartozó szennyvíztisztító állomás költségeit. A településről a szennyvizet szivattyú juttatja el egy szitához, mely a víz szilárd összetevőit majdnem száraz állapotban egy kukába üríti. A továbbjutó vízből a finom részecskék leülepednek, s a tetején lebegő zsiradék is elkülönül. Mindkét anyagot konténerrel el lehet szállítani. Tovább speciális berendezéssel történik a víz bakteriális megtisztítása. A szűrőkészülék jelenleg csúcstechnikának számít, ugyanis ha a beérkező víz paraméterei nem felelnek meg a követelményeknek, automatikusan visszaküldi a rendszerbe, és addig forgatja, amíg eléri a szabványban előírt minőségi értékeket. Szennyezett víz nem kerülhet bele a folyóba. Ha meghibásodás lép fel, központi automatikus rendszer jelzi a működtető sepsiszentgyörgyi Tricomserv cégnél, s a helyszínen lévő komputer mutatja a megtisztított víz mennyiségét, a folyamat időtartamát stb.

A tisztítóállomás működését a székelyudvarhelyei Total-Projekt Kft. képzelte el, kivitelezője a Baumeister cég. Üzemeltetéséhez egyetlen személy szükséges, aki a száraz állapotú és zsákolt szilárd maradékot távolítja el. Hasonló berendezés működik Gidófalván, a következők pedig Mikó­újfaluban és Sepsibükszádon fognak megépülni. „32 milliárd régi lej a két éve épülő rendszer értéke, melyre a 7-es kormányrendelet alapján pályáztunk" — tájékoztatott Fodor István polgármester.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2009-05-12: Közélet - x:

Nem is olyan egyszerű a postával — Váry O. Péter

Elkészült ugyan a sepsiszentgyörgyi újposta épületének felújítási terve, a munkálatokhoz szükséges pénzzel is rendelkezik a Romtelecom — hogy mégsem történt majdnem semmi a városközpont-rondí­tó épülettel (egyetlen látható mozzanat a Szent György-napok előtt felrakott álcázó háló), annak számos az oka.
2009-05-12: Közélet - x:

Nő a közbiztonság (Bölön) — Kisgyörgy Zoltán

A sepsiszentgyörgyi Ares Securityvel kötött szerződést az önkormányzat, s két rátermett helybeli, a lakosság tiszteletét élvező fiatal férfit alkalmaztak, ők segítenek majd a rendbontás, a fegyelmezetlenség, a romák lakta bölönpataki övezettel határos mezőrészen az elharapódzó mezőlopások dolgában.