Újabb fegyvereseket fogtak el Santa Cruzban

2009. május 13., szerda, Világfigyelő

Óvadék ellenében szabadlábra helyeztek három bolíviai férfit, akik nagy tűzerejű fegyverekkel közelítették meg Julio Terrazas bíboros Santa Cruz-i rezidenciáját. Bolíviai napilapok beszámolói szerint a 16 éves Hormando Rivera Ariast, nagybátyját, Mario Villarroel Medellínt és egy biztonsági cég személyzeti főnökét, José Ronald Parada Justinianót még pénteken fogták el a rendőrök. Villarroelt még a bíboros rezidenciájának közelében nyakon csípték, de két társa elmenekült, őket csak néhány órával később találták meg.

A rendőrség közlése szerint a három férfinál talált fegyverek hasonlóak azokhoz, amelyeket az Eduardo Rózsa-Flores vezette állítólagos terroristacsoport rejtegetett a Santa Cruz-i Las Américas Szállodában. Az ügyészség eredetileg terrorizmussal gyanúsította a három férfit, de a vizsgálatok során vasárnap szervezett bűnözésre módosította a vádat, mert kiderült, hogy Rivera és Villarroel ,,csak" el akarta adni a fegyvereket Paradának. A La Prensa napilap a hét végén azt írta, hogy elmaradtak a péntekre beharangozott előzetes meghallgatások a bíróságon, mert az ügyészség nem értesítette Tóásó Elődöt és Mario Tadicot, így a San Pedro börtönben fogva tartott, előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottak nem tudtak megjelenni. Tóásó és Tadic a két túlélője az április 16-i akciónak, amelyben Rózsa-Floresszel és két társával, Magyarosi Árpáddal és Michael Martin Dwyerrel végeztek a bolíviai kommandósok. Álvaro Melgarejo bíró az ügyészség koronatanúját, Ignacio Villa Vargast (alias El Viejo), valamint a fegyverszállítással gyanúsított Alcides Mendozát és Juan Carlos Guebert hallgatta volna meg azt követően, hogy az ügyészség bemutatja a Rózsa-Floresék számítógépein talált információkat, fényképeket és az április 16-i kommandósakcióban lefoglalt egyéb dokumentumokat.

A bolíviai napilapok a hét végén újabb neveket dobtak be a köztudatba. A 32 éves Révész Tibor és a 32 éves Nagy Tamás Lajos magyar állampolgárok, valamint a 30 éves Ivan Pistovcák szlovák állampolgár tavaly december 10. és január 9. között egy hónapot töltött Bolíviá­ban az Asturias Szállodában. A www.napaconews.ro honlapra hivatkozva az El Deber Santa Cruz-i újság azt írta, hogy Eduardo Rózsa-Florest, Révész Tibort, a Székely Légió vezetőjét és Magyarosi Árpádot, a Székely Liga egyik alapító tagját folyamatosan megfigyelés alatt tartja, illetve tartotta Szerbia és Románia kormánya. Az El Deber szerint valószínű, hogy a bolíviai titkosszolgálatokat már Rózsáék megérkezése előtt tájékoztatta Szerbia és Románia. Gustavo Torrico bolíviai kormánypárti képviselő kizárta ennek esélyét, mondván, hogy kizárólag bolíviai akció eredményeként számolták fel a csoportot. Navarro bizottsági elnök viszont nem zárja ki ennek lehetőségét sem, és lehetségesnek nevezte, hogy Bolívia kapott tájékoztatást.

Az El Deber szerint Révész toborzott embereket Rózsa-Floresnek, méghozzá kevéssé diszkréten. A http://www.cahil.tk/ honlapon tett közzé felhívást, miszerint jelentkezzen mindenki, aki ,,fizikailag és mentálisan felkészültnek érzi magát", hogy támogasson Santa Cruzban egy védelmi és felszabadító akciót. (Rózsa-Flores a Székely Légió tiszteletbeli tagja volt, Tóásó Előd szintén tagja a 2002-ben létrehozott szervezetnek a bolivíai sajtó szerint.) Az El Mundo azt írta, hogy Révész volt az, aki az első kapcsolatokat megteremtette Santa Cruzzal, Rózsa-Flores csak később csatlakozott hozzá. A La Prensa értesülései szerint Révész Tibor együtt érkezett Bolíviába Dwyerrel, a két férfi valaha együtt dolgozott az Integrated Risk Management Services nevű írországi biztonsági cégnél.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2009-05-13: Világfigyelő - x:

Visszavonhatatlan a katolikus egyház és a zsidóság megbékélése

Visszavonhatatlan kötelessége a katolikus egyháznak a valódi és tartós megbékélés a zsidósággal — jelentette ki Izraeli látogatásának második napján, tegnap XVI. Benedek a jeruzsálemi Nagyzsinagógában. A látogatás első miséjén, az Olajfák hegyének a lábánál a pápa délután azt hangoztatta, hogy Jeruzsálemben nincs helye erőszaknak és bosszúnak. A katolikus egyházfő még délelőtt történelmi látogatást tett a jeruzsálemi Sziklamecsetben, elmélkedett a Siratófalnál, majd a szentföldi püspökök előtt beszélt, alapvető fontosságúnak nevezve a keresztények közel-keleti jelenlétét.
2009-05-13: Világfigyelő - x:

Röviden — Mózes László

Újabb megbetegedések
Finnországot és Thaiföldet is elérte az új influenza: az észak-európai országból két, a délkelet-ázsiai országból egy megerősített megbetegedést jelentettek tegnap. Kubában közölték, hogy egy mexikói diákról, aki nemrég tért vissza a szigetországba a hazájából, szintén kiderült, hogy fertőzött. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfői adatai szerint 4379 embert fertőzött meg bizonyítottan és legalább 49 beteg halálát okozta világszerte az influenza új altípusa. Közben a svájci Roche gyógyszergyártó világcég közölte, 5,7 millió adag Tamiflu vírusölő szert ajánlott fel a WHO-nak a H1N1-es influenza elleni küzdelemhez.