Röviden — Mózes László

2009. május 13., szerda, Világfigyelő
Újabb megbetegedések

Finnországot és Thaiföldet is elérte az új influenza: az észak-európai országból két, a délkelet-ázsiai országból egy megerősített megbetegedést jelentettek tegnap. Kubában közölték, hogy egy mexikói diákról, aki nemrég tért vissza a szigetországba a hazájából, szintén kiderült, hogy fertőzött. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfői adatai szerint 4379 embert fertőzött meg bizonyítottan és legalább 49 beteg halálát okozta világszerte az influenza új altípusa. Közben a svájci Roche gyógyszergyártó világcég közölte, 5,7 millió adag Tamiflu vírusölő szert ajánlott fel a WHO-nak a H1N1-es influenza elleni küzdelemhez.

Orbán a pécsi példáról

Orbán Viktor szerint a pécsi polgármester-választás megmutatta, hogy az ország túl van a bal- és jobboldali megosztottságon, a változást akarók párthovatartozásra való tekintet nélkül egy irányba szavaznak, ha van megfelelő jelölt és program. A Fidesz elnöke a pécsi eredmény kapcsán ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy ha a változást akaró jobboldaliak egy irányba szavaznak, akkor nagyarányú győzelem születik, ezért minden olyan kísérlet, amely megpróbálja ,,megosztani, farigcsálni, forgácsolni" az egyébként masszív jobboldali szavazóközösséget, az valójában a baloldal malmára hajtja a vizet.

Amerikai rakétatámadás Pakisztánban

Pilóta nélküli amerikai harci repülőgépről indított rakétákkal lőtték a pakisztáni Dél-Vazirisztán egyik hegyes területét. A támadásban nyolcan életüket vesztették. Az Afganisztánnal határos területen tálib harcosok és az al-Kaida terroristaszervezet bázisát sejtik. * Megerősödött az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat Pakisztánban — írta korábban a The New York Times internetes kiadása amerikai és pakisztáni hírszerzési forrásokra hivatkozva.

Letartóztatott al-Kaida-vezetők

A dél-olaszországi Bariban letartóztatták az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat feltételezett vezetőit — közölték tegnap az olasz hatóságok. A francia állampolgárságú Bassam Ayachit és Raphael Marcel Frederic Gendront azzal gyanúsítják, hogy franciaországi és nagy-britanniai terrorakciókra készültek.

Lelőtte társait egy katona Irakban

Tüzet nyitott egy amerikai katona az egyik bagdadi támaszpont orvosi rendelőjében, megölve öt társát, további hármat pedig megsebesítve. Az elmúlt hónapban ez volt a legtöbb áldozatot követelő iraki incidens az amerikai hadseregben. Barack Obama amerikai elnököt szóvivője szerint elszomorította és megrázta az eset.

Magyarország a világválság mikrokozmosza

A kibontakozó magyarországi válság mikrokozmoszként tükrözi a világválság egészét — áll a The Financial Times tegnapi írásában, amely szerint a pénzügyi összeomlás veszélye elmúlt, de a politikai következmények már kezdenek látszani. * Idén akár a hat százalékot is meghaladhatja a gazdaság visszaesése, de a hét százalékot nem éri el — mondta Bajnai Gordon miniszterelnök. A kormányfő szerint az idei év még nagyon nehéz lesz Magyarországnak, de 2010 már jobb lehet. Bajnai szerint Magyarország fájdalmas, de fontos műtéten megy keresztül, s biztos benne, hogy az ország meg fog gyógyulni. * A Fidesz vállalkozásellenesnek, munkahelyellenesnek és családellenesnek tartja a hétfőn elfogadott adó- és nyugdíjcsomagot — jelentette ki Pelczné Gáll Ildikó, az ellenzéki párt alelnöke.

Vasfüggöny-kompozíció Budapesten

Hozzájárult a Fővárosi Közgyűlés kulturális bizottsága tegnapi rendkívüli ülésén ahhoz, hogy a Terror Háza Múzeum előtti zöld területen egy szoborjellegű műalkotással állítsanak emléket a vasfüggöny 1989-es lebontásának. Az 1949—1989-es történelmi korszakot megidéző kompozíció arra kíván emlékeztetni, hogy Magyarországot negyven éven át vasfüggöny néven ismert határzár választotta el Nyugat-Európától.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2009-05-13: Világfigyelő - x:

Újabb fegyvereseket fogtak el Santa Cruzban

Óvadék ellenében szabadlábra helyeztek három bolíviai férfit, akik nagy tűzerejű fegyverekkel közelítették meg Julio Terrazas bíboros Santa Cruz-i rezidenciáját. Bolíviai napilapok beszámolói szerint a 16 éves Hormando Rivera Ariast, nagybátyját, Mario Villarroel Medellínt és egy biztonsági cég személyzeti főnökét, José Ronald Parada Justinianót még pénteken fogták el a rendőrök. Villarroelt még a bíboros rezidenciájának közelében nyakon csípték, de két társa elmenekült, őket csak néhány órával később találták meg.
2009-05-13: Közélet - x:

Az összefogás és a szomszéd kecskéje (Tőkés László az MPP állásfoglalásáról) — Farkas Réka

Önmagát, saját hitelét gyengíti az MPP hétfőn közzétett nyilatkozata, melyben az elnökség nevében arra szólítják fel a tagságot, maradjon távol, ne vegyen részt a magyar összefogás kampányában — véli Tőkés László, az RMDSZ—EMNT közös EP-listavezetője.