Vérehulló fecskefű — Puskás Attila

2009. május 14., csütörtök, Család

Mindig csodálattal töltött el az a találékonyság, ahogy természetközeli falusi népünk megtalálta egy növény, egy állat nevét.

Nos, nézzük csak a mellékelt felvételen látható, igazi énjét csak közeli vizsgálatra eláruló növényünket, a vérehulló fecskefüvet (Chelidonium majus). Bizony ,,vérehulló", mivel narancssárga tejnedve azonnal kibuggyan, mihelyt megtörjük. S hogy miért fecskefű? Mert a fecskék érkezésével jelenik meg előbb kissé bátortalanul, még sárga virágai késnek, majd teljes pompájában mindenütt, ahol nedves talajt talál.

Tejnedvét a népi gyógyászat szemölcsök eltávolítására, lemaratására használja. E tulajdonságát a tudomány sejtosztódást gátló hatásával magyarázza. Egyébként több mint harminc alkaloidát tartalmaz, ezek többsége fehérjebontó enzim. A gyógyászatban görcsoldó hatását értékesítve készül belőle több gyógyszer.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1333
szavazógép
2009-05-14: Család - x:

Árnyvilág — Jártó Kocsis Edit

Volt egy régi meséskönyvünk: Honki árnyországban. Már rég nem olvastam mesét, de most is kedvelem ezt a műfajt, mert ha megértjük szimbólumait, rájövünk, milyen sok igazságot tartalmaz.
2009-05-14: Család - x:

A család világnapja

1994-ben az ENSZ május 15-ét a család nemzetközi napjává nyilvánította. A kezdeményezés arra hivatott, hogy a figyelmet a családra, a társadalom legfontosabb intézményére irányítsa.