A család világnapja

2009. május 14., csütörtök, Család

1994-ben az ENSZ május 15-ét a család nemzetközi napjává nyilvánította. A kezdeményezés arra hivatott, hogy a figyelmet a családra, a társadalom legfontosabb intézményére irányítsa.

A társadalmak alapja a család. A családok tagjai általában hasonló tulajdonságokkal rendelkező emberek. Ez a közösség legkisebb egysége, ezért élete folyamán erőteljesen meghatározza az egyént. A társadalom kezdetei óta a családok továbbadták az értékeket, a hagyományokat és nem utolsósorban a hitet. A család egy olyan erős közösség, amely alapvető hatást gyakorol a gyerek fejlődésére, lelkiismerete, felelősségtudata és önkritikája kialakulására.

Az ember a családi minta segítségével tanulja meg, hogyan viszonyuljon embertársaihoz, itt tapasztalja meg, mit jelent szeretni, majd találkozik azokkal a korlátokkal, amelyek felnőttként is végigkísérik életét. Nap mint nap tapasztaljuk, hogy a családok nagyban különböznek egymástól, ez a család felépítésében és szerkezetében egyaránt megnyilvánul. Kedvezőtlen körülmények között élnek, és hátrányos helyzetben látják el mindennapi teendőiket.

A társadalmi kötelékek fellazulásának, a szingliség elterjedésének és az értékrendszer megingásának következtében napjaink családszerkezete átalakulóban. A hagyományos családforma, a házasságkötés elavulttá válik, és helyét átveszi az élettársi kapcsolat. Egyre divatosabb, hogy a párok a házasságkötés helyett vagyonszerződést kötnek.

Annak ellenére, hogy a házasság intézménye több-kevesebb változáson esett át, népszerűségéből vajmi keveset vesztett, bár az is igaz, hogy a válások száma is ugrásszerűen megnőtt. De talán még mindig ragaszkodunk ahhoz, hogy a nő és a férfi kapcsolata valóban egy életre szóló szövetség legyen azért, hogy a család megteremtésével gondoskodjunk az utódok nemzéséről és neveléséről. (http://www.impulzus.ro/)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1333
szavazógép
2009-05-14: Család - x:

Vérehulló fecskefű — Puskás Attila

Mindig csodálattal töltött el az a találékonyság, ahogy természetközeli falusi népünk megtalálta egy növény, egy állat nevét.
2009-05-14: Család - x:

Növeli a mellrák kockázatát a kombinált hormonpótlás

A kombinált hormonpótlás mellrák kialakulásában játszott hosszú távú hatásait vizsgáló kutatók megállapították, hogy a tabletták szedése növeli a betegség kialakulásának kockázatát.