Növeli a mellrák kockázatát a kombinált hormonpótlás

2009. május 14., csütörtök, Család

A kombinált hormonpótlás mellrák kialakulásában játszott hosszú távú hatásait vizsgáló kutatók megállapították, hogy a tabletták szedése növeli a betegség kialakulásának kockázatát.

A bejelentés nyomán többen kételkedésüknek adtak hangot, abban azonban az összes szakember egyetértett, hogy a menopauzával járó tünetek enyhítésére a nők minél kisebb dózisban és a lehető legrövidebb időtartamig részesüljenek a kezelésben.

A tanulmány egy 2002-es tanulmányban leírtakat kutatta tovább. Az eredeti tanulmányban foglaltak szerint a kezelésben részesülő nőknél nagyobb volt a stroke, a szívbetegségek és a mellrák kialakulásának veszélye. A jelentést követően nők tömege hagyott fel a szer szedésével, s jelentősen visszaestek az eladások. Pár évvel később csökkent a mellrákos betegek száma, szakértők pedig egyértelműen bizonyítottnak látták, hogy a tabletták okozták a betegséget.

Dr. Rowan Chlebowski, a Los Angeles Biomedical Research Institute és más kutatók által is elemzett adatok azt mutatták, hogy az összefüggésnek valós alapja lehet. A tudósok 41 449, egy másik kutatásban részt vevő nőt is vizsgáltak.

Ugyanakkor többen úgy vélték, hogy a mammográfiai vizsgálatok ötszázalékos visszaesése okozta a diagnosztizált mellrákos megbetegedések számának esését. Chlebowski és kollégái azonban nem találtak bizonyítékot erre. ,,A mellrák megnövekedett kockázatának ösztrogénből és progeszterinből álló kombinált hormonkezeléssel való összefüggése nem kapcsolódik a mammográfiai vizsgálatok gyakoriságához. A vizsgálatok számának kétszázalékos eltérése 2002 és 2003 között nem válasz a mellrákos megbetegedések 43 százalékos visszaesésére" ― írták.

A tablettákat gyártó gyógyszercég ugyanakkor megkérdőjelezi a tanulmányban levont következtetéseket. ,,Nem adnak magyarázatot arra, miért van jelen továbbra is tartósan a mellrák, ha a kezelések száma folyamatosan csökken" ― nyilatkozta a vállalat szóvivője, akivel a nemzetközi menopauza társaság is egyetért.

,,A mellrák visszaszorulása legalább három évvel az eredeti jelentés előtt elkezdődött" ― olvasható a társaság által kiadott közleményben. ,,A mellrák évek alatt alakul ki, és jut el arra a szintre, amikor már kimutatható. Ez legkevesebb tíz évet jelent. Amennyiben a kombinált hormonkezelés mellrákhoz vezet, még egy ideig nem lehetne kimutatni a betegség visszaszorulását" ― állítja a társaság.

(MTI/Reuters)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1333
szavazógép
2009-05-14: Család - x:

A család világnapja

1994-ben az ENSZ május 15-ét a család nemzetközi napjává nyilvánította. A kezdeményezés arra hivatott, hogy a figyelmet a családra, a társadalom legfontosabb intézményére irányítsa.
2009-05-14: Család - x:

Hogyan takarítsuk állataink élőhelyét, 2. (Madarak)

A takarítás előtt csukjunk be minden ablakot, nehogy madarunk a kalitkából kiszökve elrepüljön. A függönyt is célszerű behúzni, nehogy kedvencünk ijedtében az üvegnek repülve összetörje magát.