MadarakHogyan takarítsuk állataink élőhelyét, 2.

2009. május 14., csütörtök, Család

A takarítás előtt csukjunk be minden ablakot, nehogy madarunk a kalitkából kiszökve elrepüljön. A függönyt is célszerű behúzni, nehogy kedvencünk ijedtében az üvegnek repülve összetörje magát.

A madarakat a takarítás idejére tegyük át egy másik kalitkába. Az ülőrudakat, a kalitka rácsait a háztartási boltokban kapható fertőtlenítőszerek megfelelően hígított oldatával, kefével alaposan mindenhol tisztítsuk meg, majd bő forró vízzel mossuk le. Az etető- és itatóedényeket csak forró vízzel mossuk, a fertőtlenítőszer maradéka a madarak szervezetébe jutva mérgezést okozhat. A kalitka rácsait, illetve az ülőrudakat célszerű atkamentesítő permettel befújni, madarainkat pedig állatgyógyszertárban vagy állatorvosnál kapható light (higított) ivermektinnel kezelni. (A nyak bőrére egy-két cseppet kell cseppenteni.) Így mentesítjük madarainkat a külső és belső élősködőktől is.

A kalitka aljára tegyünk papírt, majd erre homokot. Az újságpapír nem jó, mert a nyomdai festékek mérgezőek lehetnek. A homok a madarak emésztéséhez nélkülözhetetlen. A magok kiszóródását megakadályozhatjuk, ha a kalitka alsó részét vékony átlátszó fóliával körültekerjük. Nem zavarja a kilátást, és elég fényt enged a kalitkába.

A költési időszakban nem szabad takarítani, mert a mozgatás és a zavarás miatt a költő pár otthagyhatja a tojásokat, vagy a kikelt fiókákat nem eteti tovább. (MTI-Press)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1333
szavazógép
2009-05-14: Család - x:

Növeli a mellrák kockázatát a kombinált hormonpótlás

A kombinált hormonpótlás mellrák kialakulásában játszott hosszú távú hatásait vizsgáló kutatók megállapították, hogy a tabletták szedése növeli a betegség kialakulásának kockázatát.
2009-05-14: Család - x:

Bádogvarjak (Klinikai zárójelentések, 3.) — Sylvester Lajos

Urológiai Klinika, Budapest
A klinika belső, parkosított udvarán a platánfák alatt öt varjú csendben gubbasztott, nem repkedtek, nem csipegettek a tél hidegében rőt színűre váltott, egykor zöld gyepen, még azt sem mondták: kár. Károly, az ágyszomszéd, miközben zacskózott mézszínű vizeletét mutogatta a kórtermi társaknak, mondván, hogy fogalma sincs, mit akarnak itt vele, miért kell neki itt ülnie, amikor fájdalmai sincsenek, közben ki-kipillantott az ablakon a gyászfeketébe öltözött varjakra, és méltatlankodva állapította meg, hogy már ezek sem az igaziak, nem röpködnek és nem kárognak varjú módra, nem szállnak fel akkor sem, ha a mentőkocsi befordul a varjúcsapat melletti sétányra, s a piros formaruhás mentősök majdnem rájuk taposnak.