Nem kizárt a szakadás az MKP-ben

2009. május 14., csütörtök, Világfigyelő

Nem kizárt a szakadás a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjában (MKP), mert a vezetőség és a párt parlamenti frakciójából kilépett három képviselő egyelőre nem tudott megegyezni a helyzet megoldásáról — derült ki az Új Szó szlovákiai magyar napilapban tegnap közölt értesülésekből.

Az újság szerint az MKP vezetősége különböző ajánlatokkal próbálja meggyőzni Bugár Bélát, Gál Gábort és A. Nagy Lászlót, ők viszont Csáky Pál távozását követelik a párt éléről. Az MKP képviselői jelenleg csak egy kérdésben egységesek: hivatalos tájékoztatást nem adnak a belső viszályokról, sajtótájékoztatón és telefonon sem nyilatkoznak. Név nélkül viszont a párt vezetőségének több tagja megerősítette, hogy Bugárnak listavezető helyet ajánlottak a következő parlamenti választás alkalmával, sőt, azt is, hogy Csáky az őszi közgyűlésen bizalmi szavazást kezdeményez saját maga ellen. A három képviselő állítólag az ajánlatot visszautasította, s az sem kizárt, az európai parlamenti választás után új pártot alapítanak.

,,A tárgyalások még nem zárultak le. Én ezt nem részletezem, mert sok mindenről volt szó, nem érdemes kiragadni ebből egyetlenegy pontot sem" — fejtette ki Duray Miklós, az MKP alelnöke, hozzátéve: önmagában egyik pont sem érdekes. Duray szerint amíg van remény a megegyezésre, tárgyalni kell.

Öllös László politológus szerint baj, hogy a két fél titkos tárgyalásokat vezet. ,,Egy magas rangú politikus nemcsak maga, hanem a választói nevében is beszél" — véli a politológus. Ugyanakkor azt is valószínűnek tartja, hogy egyik fél sem hajlandó megegyezni, s részükről csak színjátékról van szó. Felmerültek ugyanis olyan hírek is, hogy a távozó képviselők már végleg elhatározták, új pártot alapítanak, viszont csak az európai parlamenti választások után. Öllös jelenleg azt tartja a legfontosabbnak, hogy a szlovákiai magyarságnak a június 6-i EP-voksolás után minél erősebb képviselete legyen a strasbourgi testületben. A politológus szerint a két tábornak azon is el kellene gondolkodnia, hogy kit képviselnek — magukat vagy a szlovákiai magyarokat?

Továbbra is érvényben van a párt korábbi állásfoglalása, mely szerint az egyeztetések eredményeit az MKP Országos Tanácsának május 16-i, rozsnyói ülésén hozzák nyilvánosságra.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-05-14: Riport - x:

Szövőipar-sirató (Munkában — munka nélkül) — B. Kovács András

Noha a cég nem szűnt meg, sőt, a megyeszékhely több nagyvállalatától eltérően átvészelte a magánosítást, és ma is százakat foglalkoztat, fennmaradása mindamellett elfed egy elszomorító tényt: a szövőipar igenis kimúlt Sepsiszentgyörgyön. A helyi iparosítás hőskorának a dohánygyár és a szeszipar melletti harmadik oszlopa dőlt ezzel ki, s olyan százvalahány év zárult le a gyár leálltával (az Első Székely Szövőgyárat 1979-ben alapították), amit a történészek éles korszakhatárokkal fognak az időben kicövekelni.
2009-05-14: Világfigyelő - x:

Brit képviselők költségtérítési botránya

Belpolitikai válsággá kezd fajulni a brit alsóházi képviselők költségtérítési igényeivel kapcsolatos, egyre szélesedő botrány, amelynek nyomán egy felmérés szerint a bal- és a jobboldal két fő pártjának támogatottsága egyaránt meredeken zuhan. A The Daily Telegraph, a legnagyobb konzervatív napilap a múlt hét vége óta leleplező riportsorozatban tárja a nyilvánosság elé, hogy mi mindenre igényeltek visszatérítést a képviselők.