Brit képviselők költségtérítési botránya

2009. május 14., csütörtök, Világfigyelő

Belpolitikai válsággá kezd fajulni a brit alsóházi képviselők költségtérítési igényeivel kapcsolatos, egyre szélesedő botrány, amelynek nyomán egy felmérés szerint a bal- és a jobboldal két fő pártjának támogatottsága egyaránt meredeken zuhan. A The Daily Telegraph, a legnagyobb konzervatív napilap a múlt hét vége óta leleplező riportsorozatban tárja a nyilvánosság elé, hogy mi mindenre igényeltek visszatérítést a képviselők.

Jelenleg a konzervatív törvényhozók vannak soron: tory képviselők egyebek mellett várároktisztításért és helikopter-leszállóhely kialakításáért kértek költségtérítést. A vidéki birtokát körülölelő vizesárok megtisztításának több mint kétezer fontos számláját Douglas Hogg, a korábbi konzervatív kormány volt mezőgazdasági minisztere számolta el hivatalos költségként. Hogg emellett zongorájának hangolási költségét is feltüntette visszatérítési igényében. A helikopter-leszállóhely költségtérítési igénye Sir Michael Spicer konzervatív alsóházi képviselő összesen 5650 fontos kertrendezési számlájának egyik tétele, bár Sir Michael a keddi Telegraphnak azt mondta, hogy mindössze ,,családi tréfáról" volt szó. James Arbuthnot, az alsóház védelmi bizottságának konzervatív elnöke — több más pártbeli társához hasonlóan — úszómedencéjének tisztítási költségeit számolta el, de közölte, hogy ezt a tételt visszafizeti. Sir Alan Haselhurst, az alsóház alelnöke az elmúlt hét évben összesen több mint 140 000 fontot igényelt vissza vidéki otthonának fenntartási költségeire, David Davis, a tory árnyékkormány volt belügyminiszter-jelöltje pedig 10 000 fontot számolt el lakása renoválására és bútorozására.

A Telegraph az elmúlt napokban a kormányzó Munkáspárt képviselőiről, sőt, Gordon Brown miniszterelnökről is közölt visszatérítési igényekkel kapcsolatos kínos értesüléseket. Brown már hétfőn, David Cameron, a Konzervatív Párt vezére és miniszterelnök-jelöltje pedig a The Daily Telegraph keddi kiadásában kért elnézést a választóktól a pártok nevében. Cameron közölte: fegyelmi eljárást fontolgat a lap által közölt egyes visszatérítési igények ügyé­ben.

A botrány hatása azonban máris látványosan mutatkozik a két nagy párt támogatottságában, amely teljesen azonos mértékben, meredeken esik. A The Times megbízásából elvégzett közvélemény-kutatás eredménye szerint mind a Munkáspárt, mind a Konzervatív Párt egy hónap alatt négy pontot vesztett népszerűségéből, előbbi most 26 százalékon, utóbbi 39 százalékon áll. A két nagy párt népszerűségvesztésének egyértelmű nyertesei az örök harmadik Liberális Demokraták, akiknek támogatottsága éppen négy ponttal 22 százalékra nőtt. Igyekszik hasznot húzni a botrányból a brit szélsőjobb legnagyobb ereje, a parlamenten kívüli Brit Nemzeti Párt is, amely Büntessük meg a disznókat feliratú szórólapokkal indította európai parlamenti választási kampányát.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1341
szavazógép
2009-05-14: Világfigyelő - x:

Nem kizárt a szakadás az MKP-ben

Nem kizárt a szakadás a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjában (MKP), mert a vezetőség és a párt parlamenti frakciójából kilépett három képviselő egyelőre nem tudott megegyezni a helyzet megoldásáról — derült ki az Új Szó szlovákiai magyar napilapban tegnap közölt értesülésekből.
2009-05-14: Világfigyelő - x:

Az árulás fokozatai (Jegyzet) — Magyari Lajos

A vasárnapi pécsi polgármester-választás végre bebizonyította, hogy Magyarország torkig van a kommunista utódpártból, a balliberális ország- és nemzetárulók — újabban pedig a kalapos nemzethölgy, az örökösen Antall-i örökségről papoló Dávid Ibolya MDF-je — nagy koalíciójából.