Röviden - Mózes László

2009. május 14., csütörtök, Világfigyelő
Közös fellépés szélsőségesek ellen

A szélsőséges jelenségek, csoportok kezelése minden állam belügye, de ha ezek a jelenségek átlépik a határt, Budapest és Pozsony közösen kívánja kezelni az ügyet, és közösen lép fel. Ebben a két ország külügyminisztere állapodott meg tegnap Pozsonyban. ,,Egyetértettünk abban, hogy ha a szélsőség átlépi a határt, akkor közös erőfeszítésre, közös fellépésre, közös elítélésre van szükség" — jelentette ki Miroslav Lajcák sajtóértekezleten. A szlovák külügyminiszter leszögezte: ,,Nem szabad egyenlőségjelet tenni a szélsőségek és a nemzet között." Balázs Péter magyar külügyminiszter szerint a politikai túlzásokat, szélsőségeket a kormányoknak kellene elítélniük.

Kisebbségek országgyűlési képviselete

Új időszámítás kezdődik az Országgyűlés és a magyarországi kisebbségek kapcsolatában — mondta Szili Katalin házelnök tegnap Budapesten a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségek Fórumának alakuló ülésén. A kisebbségek szerint 2014-ig biztosan nem lesz képviseletük a parlamentben. A parlament 1992 óta nem oldotta meg a kisebbségek országgyűlési képviseletét. Addig, amíg ezt nem érik el, a most megalakult fórum intézményesíti a kisebbségi önkormányzati vezetők és a parlament párbeszédét. A Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségek Fórumának felállításával valamennyi parlamenti frakció egyetért. A fórum megalakulásáról és működéséről statútumot fogadtak el, amelyet a frakciók mellett mind a tizenhárom kisebbségi önkormányzat vezetője aláírt — tette hozzá.

Bajnai elnézést kért

Bajnai Gordon elnézést kért az ingatlanadó kapcsán tett hétfői kijelentéséért, amelyben azt mondta: el lehet adni azt az ingatlant, amelyiket nem bírják fenntartani. ,,Pontatlanul fogalmaztam, olyanokat is megbántottam, akiknek nem szántam ezt a nyilatkozatot, és akiket nem akartam megbántani, sajnálom".

Nem válságkezelés, hanem válságmélyítés

Orbán Viktor szerint ma az országban nem válságkezelő, hanem válságmélyítő program van, hiszen amíg Európában mindenhol munkahelyeket akarnak létrehozni, és a gazdasági növekedést igyekeznek elősegíteni, addig Magyarországon a kormány megszorító programmal próbálkozik, amely munkahelyeket szüntet meg. A június 7-i európai parlamenti választás legfontosabb tétje, hogy ,,meg tudjuk-e védeni az országot ezzel a Bajnai-féle megszorító csomaggal szemben" — mondta a Fidesz elnöke tegnap Budapesten a párt választási programját bemutató konferencián, ahol a közel 300 oldalas kötetet felmutatva úgy fogalmazott: ,,hosszan mutatom, hogy ők is lássák".

Szuverén palesztin haza

A szuverén palesztin haza, az igazságos és tartós béke mellett foglalt állást tegnap a ciszjordániai Betlehemben XVI. Benedek pápa. A katolikus egyházfő, akit Mahmúd Abbász palesztin elnök fogadott, kijelentette: a Szentszék támogatja a palesztin népnek a ,,szuverén hazához való jogát ősei földjén, biztonságban és békében élve szomszédaival nemzetközileg elismert határain belül". Egyúttal türelemre, a remény lángjának őrzésére szólított fel, s elsősorban a fiatalokat intette, hogy ,,ne engedjenek az erőszak és a terrorizmus csábításának". Abbász ugyanakkor elítélte a palesztin területek izraeli megszállását, és hangsúlyozta, hogy ideje már véget vetni a palesztinok szenvedéseinek. A palesztin elnök felhívta a figyelmet arra, hogy Izrael elválasztó falat épít, és olyan intézkedéseket hoz, amelyek elszigetelik Kelet-Jeruzsálemet a palesztin területektől.

Befogta az Atlantis a Hubble űrteleszkópot

Befogta a Hubble űrteleszkópot tegnap késő délután az Atlantis amerikai űrrepülőgép — jelentette be a NASA. Az amerikai űrkutatási hivatal közlése szerint az űrsikló 560 kilométeres magasságban fogta el robotkarjával a busz nagyságú űrtávcsövet. 2002 óta ez az első alkalom, hogy űrhajósok keresik föl az obszervatóriumot. Az út célja, hogy még legalább öt évre működőképessé tegyék a világegyetem távoli vidékeit kutató Hubble-t. Az elkövetkező öt napban a héttagú legénység párokban dolgozó szerelő asztronautái öt űrséta során kicserélnek több elöregedett részegységet, tudományos berendezések hibáit próbálják meg kijavítani, és új csillagászati műszerekkel növelik a tizenkilenc éves amerikai űrteleszkóp kapacitását.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-05-14: Világfigyelő - x:

Az árulás fokozatai (Jegyzet) — Magyari Lajos

A vasárnapi pécsi polgármester-választás végre bebizonyította, hogy Magyarország torkig van a kommunista utódpártból, a balliberális ország- és nemzetárulók — újabban pedig a kalapos nemzethölgy, az örökösen Antall-i örökségről papoló Dávid Ibolya MDF-je — nagy koalíciójából.
2009-05-14: Közélet - x:

Mégis lesz teljes összefogás (Székelyföldi önkormányzati nagygyűlés) — Farcádi Botond

Felkarolták a Magyar Összefogás Listáját támogató szervezetek a Székely Nemzeti Tanács által kezdeményezett székelyföldi önkormányzati nagygyűlés összehívását. Immár szinte biztosra vehető, hogy a székely parlament előfutáraként emlegetett testület első ülését május 23-án Székelyudvarhelyen tartják. A gyűlésre Kovászna, Hargita és Maros megye magyar önkormányzati képviselőit várják, így a polgármestereket, a helyi, illetve a megyei tanácsok vezetőit és képviselőit.