Keresztély Irma az egyetlen magyar főtanfelügyelő — Fekete Réka

2009. május 14., csütörtök, Közélet

Megerősítette tisztségében a Kovászna megyei főtanfelügyelőt az oktatási miniszter, ellenben a két helyettes közül Farkas Csabát menesztette, Maria Solomont továbbra is megtartotta. Az új kormány tisztogatási akciója során az ország két magyar főtanfelügyelőjéből egy, a tizenkét magyar helyettesből kettő (Kolozs és Arad megyében) maradt tisztségben.

Keresztély Irma, Maria Solomon és a Farkas Csaba helyébe kinevezett Dalila Ghinea Ligea, a Mihai Viteazul Főgimnázium szociáldemokrata párti, román nyelv és irodalom tanára ideiglenes megbízatása a legközelebbi versenyvizsga kiírásáig tart, aminek törvény szerint a tanév augusztus 31-i lezárásáig kell megtörténnie. A főtanfelügyelő-helyettesként tavaly kinevezett Farkas Csaba korábbi testnevelő szakos tanfelügyelőnek 2012-ig lett volna érvényes a mandátuma, most visszatér szakfelügyelői állásába, és továbbra is ő felel az érettségi vizsgákért. Az új helyettes ma ismerkedik a megye iskolaigazgatóival azon a tanácskozáson, ahol tűzoltó módszerrel az iskolák hatáskörébe utalt pedagógusi versenyvizsga módszertanáról tájékoztatják a pénzügyi központok irányítóit, az új román alfőnököt a jövő hétfői tanfelügyelőségi vezetőtanácsi ülésen tájékoztatják a feladatkö­rébe tartozó teendőkről.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-05-14: Közélet - x:

Mégis lesz teljes összefogás (Székelyföldi önkormányzati nagygyűlés) — Farcádi Botond

Felkarolták a Magyar Összefogás Listáját támogató szervezetek a Székely Nemzeti Tanács által kezdeményezett székelyföldi önkormányzati nagygyűlés összehívását. Immár szinte biztosra vehető, hogy a székely parlament előfutáraként emlegetett testület első ülését május 23-án Székelyudvarhelyen tartják. A gyűlésre Kovászna, Hargita és Maros megye magyar önkormányzati képviselőit várják, így a polgármestereket, a helyi, illetve a megyei tanácsok vezetőit és képviselőit.
2009-05-14: Közélet - x:

Plugor Sándor-emlékkiállítás — Váry O. Péter

Halálának tizedik évfordulóján kettős emlékkiállítással tisztelegnek Plugor Sándor képzőművész emléke előtt: ma a sepsiszentgyörgyi Gyárfás Jenő Képtárban, holnap az Árkosi Művelődési Központban nyílik tárlat.