Plugor Sándor-emlékkiállítás — Váry O. Péter

2009. május 14., csütörtök, Közélet

Halálának tizedik évfordulóján kettős emlékkiállítással tisztelegnek Plugor Sándor képzőművész emléke előtt: ma a sepsiszentgyörgyi Gyárfás Jenő Képtárban, holnap az Árkosi Művelődési Központban nyílik tárlat.

A képtárbeli kiállításon Plugor Sándor ismert ,,arcát", száznál több grafikáját, néhány metszetét láthatják az érdeklődők, a kiállított anyag megjárta már Brassót, s a tervek szerint Marosvásárhelyen zárult volna a kiállítássorozat — ez utóbbi azonban elmarad. A kiállítást Várallyay Réka művészettörténész nyitja meg ma délután hat órakor.

A következő napon Árkoson nyíló kiállításcsemege Plugor korai, főiskolás, illetve közvetlenül azután, a hatvanas évek elején készült festményeit mutatja be, a nyolcvanas évekből néhány portrét és az 1998-ban megfestett lovakat — összesen 65 festményt és akvarellt. S bár elsősorban grafikusként tartja számon a képzőművészet, hogy festőként is megállta volna helyét, arra az Árkoson holnaptól látható kiállítás a bizonyíték. A tárlatot ugyancsak délután hatkor Farkas Wellmann Endre költő és Bianca Stupu művészettörténész nyitja meg.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2009-05-14: Közélet - x:

Keresztély Irma az egyetlen magyar főtanfelügyelő — Fekete Réka

Megerősítette tisztségében a Kovászna megyei főtanfelügyelőt az oktatási miniszter, ellenben a két helyettes közül Farkas Csabát menesztette, Maria Solomont továbbra is megtartotta. Az új kormány tisztogatási akciója során az ország két magyar főtanfelügyelőjéből egy, a tizenkét magyar helyettesből kettő (Kolozs és Arad megyében) maradt tisztségben.
2009-05-14: Máról holnapra - x:

Közös a kisebbségi járom — Farcádi Botond

Nem véletlen, hogy a Nemzeti Liberális Párt az RMDSZ-szel közösen nyújtotta be a kormány megbuktatását célzó bizalmatlansági indítványt. És nem csak azért, mert egy évvel korábban még együtt kormányzott — ugyancsak kisebbségben — a két alakulat, most pedig a négypárti parlamentben ők alkotják az ellenzéket, hanem azért is, mert a hetvenszázalékos többséggel rendelkező koalíciós kormány egyaránt semmibe veszi a liberálisok és az RMDSZ véleményét, gyakran a házszabályt, sokak szerint az alkotmányt is áthágva fogadja el a különböző jogszabályokat, érdekeiknek alárendelt szavazógépként kezelve az eredetileg érdemi viták fórumaként működő törvényhozó testületet.