Megnyílt a 62. Cannes-i Filmfesztivál

2009. május 16., szombat, Magazin

Peter Docter Up (Fel!) című egész estés animációs filmjének díszbemutatójával szerda este kezdetét vette a 62. Cannes-i Filmfesztivál. A mustrát a film főszereplőjének hangját kölcsönző Charles Aznavour énekes és Hafsia Herzi színésznő közösen nyitotta meg. Előtte Isabelle Huppert francia színésznő, a zsűri elnöke a zsűri tagjainak társaságában köszöntötte a filmes szakma képviselőit a cannes-i Fesztiválpalota dísztermében.

A május 24-ig tartó filmes seregszemlén a hivatalos versenyprogramban húsz alkotás verseng az Arany Pálmáért. A 120 ország által benevezett csaknem 1700 játékfilmből 52 kapott meghívást a fesztivál különböző szekcióiba, ebből 46-nak Cannes-ban lesz a világpremierje. A Rendezők Két Hete elnevezésű válogatásban mutatják be Kenyeres Bálint A repülés története című, magyar—francia koprodukcióban készített kosztümös kisjátékfilmjét. Az Un Certain Regard kategóriában Corneliu Porumboiu Poliţist, adjectiv (Rendőr, melléknév) című filmje versenyez, Cristian Mungiu pedig producerként jegyzi az Amintiri din Epoca de Aur (Emlékek az Aranykorból) című filmet, amely hat rendező egy-egy rövidfilmjével rajzol korképet.

A versenyen kívül bemutatott nyitófilm hangulatának megfelelően az első nap színes lufik lepték el a Fesztiválpalota környékét és Cannes híres sétányát, a Croisette-et. A Pixar amerikai komputeranimációs és a Disney stúdiókban készült alkotással a fesztivál történetében először láthattak animációs filmet a megnyitóünnepség díszvendégei, akik a kötelező szmoking, illetve estélyi ruha mellett ezúttal a háromdimenziós film megtekintésére alkalmas szemüveget is viseltek. Az Up egy kisgyerek és egy öregember kalandjait meséli el egy, a tetőre kötözött színes lufiknak köszönhetően repülő házban. ,,Az volt a cél, hogy a nézők teljesen részesei legyenek a történetnek" — hangsúlyozta a France 2 francia televízióban John Lasseter, a film producere.

A világ egyik legnagyobb presztízsű filmfesztiválján a megszokott ritmus szerint naponta két játékfilmet mutatnak be a hivatalos versenyprogramban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1333
szavazógép
2009-05-16: Közélet - x:

A tanszabadság évei (1944—1948) - B. Kovács András

Kultúrautonómia
Groza miniszterelnök vezetésével 1945 márciusában ünnepélyesen bevonult Észak-Erdélybe is a román közigazgatás, véget ért hát a féléves átmenet, mely, mint láttuk, külön mozgásszabadságot nyújtott az egyetem védelmére szövetkezett bal- és jobboldalnak. Az új miniszterelnök iparkodott megnyugtatni a kedélyeket: „Észak-Erdély lesz a vaskapocs, amely ezt a sokat szenvedett két népet örökre összekapcsolja" — mondotta a szónoki fogásoktól sosem idegenkedő politikus.
2009-05-16: Magazin - x:

Szupertitkos ,,hiányzó láncszem”?

Valószínűleg David Attenborough természettudós és televíziós személyiség lesz a műsorvezetője annak a — mindeddig szupertitkos — dokumentumfilmnek, amelyben a BBC brit közszolgálati televízió bemutatja az emberi evolúció egy rendkívül fontos, mindeddig hiányzó láncszemét — tudta meg a Daily Mail brit lap.