Szupertitkos ,,hiányzó láncszem”?

2009. május 16., szombat, Magazin

Valószínűleg David Attenborough természettudós és televíziós személyiség lesz a műsorvezetője annak a — mindeddig szupertitkos — dokumentumfilmnek, amelyben a BBC brit közszolgálati televízió bemutatja az emberi evolúció egy rendkívül fontos, mindeddig hiányzó láncszemét — tudta meg a Daily Mail brit lap.

Az újság amerikai forrásokból értesült arról, hogy a 90 perces dokumentumfilm alapjait képező kutatás eredményei május 19-én New Yorkban válnak nyilvánossá. A műsor fő szenzációja a kihalt adapiféle főemlősök egy 37—47 millió éves példányának teljes csontváza, amelyet egy Frankfurt közeli lelőhelyen találtak. A ma élő makikhoz (lemur) hasonló állat a dokumentumfilm szerint azonban nemcsak egy a sok főemlős közül, hanem egyenesen az a csoport, amelyből a ma élő majmok, emberszabásúak és emberek kifejlődtek. Philip Gingerich, az amerikai Paleontológiai Társaság elnöke megerősítette, hogy tanulmányozta a lenyűgözően teljes csontvázat, és hogy kutatásaikról a Public Library of Science tudományos folyóiratban készülnek beszámolni. Nem tagadta azt sem, hogy beszélt Attenborough-val is az elvégzett kutatásról.

Az őslénykutatók és evolúcióbiológusok egybehangzó véleménye szerint a felfedezés végre megadhatja a választ arra, hogy melyik faj az őse a mai főemlősöknek — és vele az embernek. A kérdés hosszú ideje heves vitákat váltott ki a szakemberek között. Né­há­nyan ugyanis meg vannak győződve arról, hogy az adapifélék az elődeink, de sokan ezt nem látják bizonyítottnak. Az új lelet egy eddig még sosem vizsgált adapida, amely külső jegyeiben egyértelműen az ősi kisemlősök és a főemlősök közötti átmenetnek tűnik. A fiatal nőstény csontvázát vizsgáló kutatócsoport szerint a kövület semmiképpen sem maki, mivel nincsen ,,sűrűfésűje" — azaz a makikra jellemző, szőrápolásra használt alsó fogai —, és hátsó lábán ,,ápolókarmai", amelyeket a lemurok vakarózásra használnak.

A több részletben felfedezett fosszília utolsó darabjait a Norvég Természettudományi Múzeum vásárolta meg magángyűjtőktől. A darabok viszont olyan jó állapotban maradtak fenn, hogy a kutatók szerint még a lágyrészeket, sőt, a gyomortartalmat is meg tudták vizsgálni. A Darwinius masilae névre keresztelt állat a forróövi őserdők lakója volt. A fiatal nőstény még nem volt egyéves halálakor, de már nem szopott, és kifejlődött a fogsora. Végtagjain inkább körmöket, semmint a modern makik karmait viselte. Kifejlett állapotában nagyjából 90—95 dekát nyomhatott.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1333
szavazógép
2009-05-16: Magazin - x:

Megnyílt a 62. Cannes-i Filmfesztivál

Peter Docter Up (Fel!) című egész estés animációs filmjének díszbemutatójával szerda este kezdetét vette a 62. Cannes-i Filmfesztivál. A mustrát a film főszereplőjének hangját kölcsönző Charles Aznavour énekes és Hafsia Herzi színésznő közösen nyitotta meg. Előtte Isabelle Huppert francia színésznő, a zsűri elnöke a zsűri tagjainak társaságában köszöntötte a filmes szakma képviselőit a cannes-i Fesztiválpalota dísztermében.
2009-05-16: Magazin - x:

A Neoton Família Kézdivásárhelyen - Iochom István

A Republic után május 10-én a kézdivásárhelyi sportcsarnokban élő koncerten mutatkozott be ezerötszáz rajongó előtt első alkalommal az egyik legnépszerűbb magyar popzenei együttes, a Neoton Família.