Találkozó Szőcs GézávalKordokumentum múltunkról, jelenünkről — Farkas Réka

2009. május 18., hétfő, Közélet

Szőcs Géza Árkoson

Nincs benne nosztalgia a romániai szenátori szék iránt, annál inkább a nyolcvanas évekkel kapcsolatban, amikor rettenetben éltek ugyan, de ,,magas nyomáson" olyan minőségű emberi kapcsolatok jöhettek létre, amilyenek később nem, az a szolidaritás, testvériség, szenvedély, amellyel megélték a dolgokat, ma hiányzik életéből — mondta el Szőcs Géza azon a szombat esti találkozón, amelyen az ,,irodalmi csemegének és kordokumentumnak" tekinthető, Farkas Wellmann Endrével közösen összeállított kötetet mutatták be az árkosi Művelődési Központban.

Az Amikor fordul az ezred címmel kiadott vaskos kötetben vallomások, esszék, levelek, vitairatok, anekdoták, történetek, fotók tükrében a két szerző beszélgetésébe ágyazva kerekedik ki közelmúltunk története, a 80-as, 90-es évek, az ezredforduló első esztendeinek Szőcs Gézához kapcsolódó eseményei. Farkas Wellmann bölcsészhallgatóként, diplomamunkája ürügyén kezdett foglalkozni Szőcs Géza költészetével, beszélgetéseik során bukkant elő rengeteg fontos téma, dokumentum, melyek újabb és újabb kérdéseket generáltak, így született meg a magiszteri disszertáció és ez a könyv, amely nemcsak a XX. század két utolsó évtizedét jellemzi, de a költőt is, akihez kapcsolódik.

Szombaton este az érdeklődők ízelítőt kaphattak a könyvből, Bogdán László beszélgetőtársai felvillantották a nyolcvanas évek erdélyi magyar ellenzéki mozgalmát. Szőcs Géza megjegyezte, 1990 után alig van visszhangja írásainak, kezdeményezéseinek, elült benne is az indulat. Enélkül a könyv nélkül nagyon sok dokumentum elveszett volna — véli —, de ott van a kérdés: érdekel-e ma valakit mindez, túlkínálat van a könyvpiacon, ki tudja, kihez jut el, mit ért meg belőle. Ugyanakkor elismerte, híve annak, hogy ami érték valamikor, valahol létrejött, azt érdemes megismertetni, megmenteni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2009-05-18: Máról holnapra - x:

Autonómiaküzdelem a kisebbségek szabadságharca — Simó Erzsébet

Budapesten a hét végén ötödször ülésezett ― most végre rangjának megfelelő helyen, az Országházban ― az öt éve létrehozott Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács.
2009-05-18: Közélet - x:

Biztos alapra építeni (lelkészbeiktató Sepsikőröspatakon) — Szekeres Attila

Ünnepi istentisztelet keretében iktatták be tegnap a Sepsikőröspataki Református Egyházközség új lelkipásztorát, t. Nagy Zsolt Attila volt szemerjai segédlelkészt, aki nyolc hónapja már a gyülekezetben szolgál.