A hétvége hírei — Mózes László

2009. május 18., hétfő, Közélet
Magyar gondok Kárpátalján

Magyarország nem fogadja el, hogy az ukrán nyelvpolitika áldozatává váljék a kárpátaljai magyar közösség — közölte Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke szombaton Budapesten. Ukrajnában egyre erőszakosabb a nyelvi homogenizációs politika, amelynek elsődleges oka, hogy az ország fele oroszul beszél — mondta a politikus egy konferencián. Példaként említette, hogy legutóbb olyan intézkedéseket hoztak, amelyek szerint nem lehet nemzeti nyelven érettségizni, felvételizni Ukrajnában.

Orbán kétharmados többségről beszél

Ha a következő országgyűlési választásokon a Fidesz kétharmados többséget kap a parlamentben, akkor élni fog ezzel a lehetőséggel, hogy ezáltal megerősítse a demokráciát — mondta Orbán Viktor szombaton Budapesten. ,,Használni fogjuk természetesen a választópolgárok által nekünk odaítélt bizalmat olyan mértékben, amilyen mértékben odaítélik azt a számunkra" — fogalmazott Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. Arról beszélt, hogy a baloldalon ,,prüszkölnek" attól a gondolattól, hogy a jobboldalnak úgymond túl nagy felhatalmazása lesz a következő parlamentben.

Tiltakoznak az európai szakszervezetek

A múlt héten lezajlott nagy európai tüntetések kifejezték a dolgozók elszántságát annak követelésében, hogy a világgazdasági rendszert felül kell vizsgálni, és a bankokat szigorú ellenőrzés alá kell helyezni — olvasható az Európai Szakszervezeti Szövetség tegnap Brüsszelben kiadott közleményében. Mintegy 350 000 ember vett részt tüntető felvonulásokon Madridban, Brüsszelben, Berlinben és Prágában, több kormányzati intézkedést sürgetve a munkahelyek megvédésére, és követelve, hogy ,,a pénzügyi kapitalizmus túlkapásai soha többé ne dönthessék romba a világgazdaságot" .

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2009-05-18: Közélet - x:

Biztos alapra építeni (lelkészbeiktató Sepsikőröspatakon) — Szekeres Attila

Ünnepi istentisztelet keretében iktatták be tegnap a Sepsikőröspataki Református Egyházközség új lelkipásztorát, t. Nagy Zsolt Attila volt szemerjai segédlelkészt, aki nyolc hónapja már a gyülekezetben szolgál.
2009-05-18: Sport - x:

Sepsi BC—Târgovişte 0—2 (Kosárlabda, döntő) — Tibodi Ferenc

Újból kikapott, s újból húszpontos vereséget szenvedett a Mikes Kelemen Sepsi BC, amely szombaton este a Târgoviştét látta vendégül a 2008—2009-es A-osztályos női kosárlabda-bajnokság fináléjának második mérkőzésén.