Mi, hol, mikor?

2009. május 21., csütörtök, Mi, hol, mikor?
Színház

* A sepsiszentgyörgyi Tamá­si Áron Színház Francis Veber Balfácánt vacsorára című vígjátékát Mircea Cornişteanu rendezésében a nagyteremben ma a Comenius I.-bérletesek láthatják.

* Sepsiszentgyörgyön a kultúrpalota Lajtha László Stú­diótermében pénteken 20 órától Mezei Gabriella Az ötödik Sally című pódium-előadása Daniel Keyes azonos című regénye nyomán. Jelmeztervező: Salat Zakariás Csaga, dramaturg: Gönczi Hunor, rendező: Albu István.

Jegyek a 0267 315 418-as telefonon jegyeztethetők elő, vagy az előadás előtt a helyszínen vásárolhatók.

Bábszínház

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház bábtagozata vasárnap 16 órától tartja Benedek Elek A szegény ember királysága című bábjátékának bemutató előadását. Rendező: Nagy Kopeczky Kálmán, báb- és díszlettervező: Deák Barna m. v., zene: Csibi Szabolcs m. v., Orbán Ferenc m. v., játssza: Porzsolt Erzsébet, Nagy K. Kálmán, Nagy Lázár József.

Tánc

A Háromszék Táncegyüttes Mátyás király ajándéka című mesejátékát Sepsiszentgyörgyön a kultúrpalota Lajtha László Stúdiótermében ma 10 és 12 órától játssza. Rendező-koreográfus: Ivácson László.

Zene

* A Brassói Filharmónia sepsiszentgyörgyi koncertjén pénteken 19 órától a színház nagytermében Ovidiu Chirilă vezényel, szólista: Mihai Craioveanu. Műsoron Mozart: Don Giovanni nyitánya, KV 527, Beethoven: III. Esz-dúr Eroica szimfónia, op. 55.

* A kézdivásárhelyi Vigadóban pénteken 19 órától a Székelyland: Showtlanok, az Open Stage és a Profest műsora.

Röviden

Hazatalálás. Sepsiszentgyörgyön szombaton 10 órától a Bod Péter Megyei Könyvtárban folytatják a Csillagőrző Egyesület szervezésében a Hazatalálás előadás-sorozatot. A hatodik találkozó vendége dr. Marácz László, az amszterdami egyetem történész- és nyelvészprofesszora. Előadá­sá­nak címe: Magyar nyelv, magyar gondolkodásmód.

Iskolai évzáró. A kézdivásárhelyi Vigadóban ma 17 órától a Nagy Mózes Elméleti Líceum verses-zenés-mesés, magyar, angol és német nyelvű évzáró előadása. Zenél az iskola könnyűzene-együttese.

Kézműves-foglalkozás. Sepsiszentgyörgyön a Míves Házban a Guzsalyas Alapítvány ma 18 órára gyermekeket, fiatalokat, felnőtteket vár nemezkészítésre.

Kampánytalálkozó. Markó Béla RMDSZ-elnökkel beszélgethetnek az érdeklődők kampányról és más politikai kérdésekről ma 16 órától Sepsiszentgyörgyön a Tein teázóban.

Bőrrákszűrés. Az Együtt az egészségért egyesület szervezésében Sepsiszentgyörgyön az 1918. December 1. úti rendelőben (bejárat a Nicolae Bălcescu utca felől) május 25-én, hétfőn ingyenes bőrrákszűrést tartanak. Az érdeklődők a 0267 352 266-os és a 0724 573 354-es telefonon kérhetnek időpontot, a hét végén is.

Vásár. Nagyajtán ma áldozócsütörtöki vásárt tartanak.

Áramszünet. Ma és holnap 8―14 óráig Kézdimárkosfalván a 2-es transzformátor körzetében, 9―15 óráig Baróton a Kossuth Lajos útnak a Kráma-vendéglőtől a központig tartó szakaszán, a Petőfi Sándor, a Gyöngyvirág és a Kulcsár utcában, 9―16 óráig Sepsiszentgyörgyön a Forrás utcában, ma 7.30―9 óráig Kézdimartonfalván, pénteken 12―16 óráig Kilyénben a 2-es transzformátor körzetében szünetel az áramszolgáltatás.

Kós Károlyra emlékeznek

A sepsiszentgyörgyi Kós Károly Szakközépiskolában pénteken 12 órakor leleplezik az iskola névadója, a transzszilvanizmus nagy képviselője mellszobrát, Kós Károly első sepsiszentgyörgyi kültéri szobrát. Előtte 9 órától a iskola dísztermében előadások hangzanak el Kós Károly életéről és munkásságáról, levelezéséről. Előadók Országh Péter, dr. Székely Zsolt, József Álmos, Török Árpád, Nagy Éva, dr. Péter Sándor, valamint Daczó Árpád, Horváth Szabolcs, Oláh Gyepesi Botond tizedik osztályos tanulók. A rendezvényekre minden érdeklődőt elvárnak.

Könyvbemutató

A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár és a csíkszeredai Pallas-Akadémia Könyvkiadó szervezésében ma 18 órától a Gábor Áron Teremben író-olvasó találkozó lesz. Markó Béla Egy irredenta hétköznapjai (Lehallgatási jegyzőkönyvek, 1986―1989) című kötetét Bogdán László író mutatja be a szerző jelenlétében. Moderátor Kozma Mária, a kiadó főszerkesztője, házigazda Szonda Szabolcs, a könyvtár igazgatója.

A mozi varázsa

Sepsiszentgyörgyön a Tanulók Házában ma 19 órától folytatódik az előadás-sorozat, amelyen az érdeklődők filmtörténeti, -technikai és -elméleti alapfogalmakkal ismerkedhetnek meg, különböző filmalkotásokból vett bejátszásokkal illusztrálva. Az előadásra főként középiskolásokat és felnőtteket várnak, a részvétel ingyenes. Előadó mérnök, az egyetemes film- és színháztörténet doktora, a Babeş―Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi vállalatgazdasági tanszékének tanára. A mai előadás témája: A kamera és a mozgóképi narráció. Fontosabb kamerabeállítások, kameramozgások. A képsíkok (plánok) és jelentőségük. A narráció és típusai.

Mozi

A kézdivásárhelyi Vigadó­ban az Uránia Filmklub ma 20 órától Richard Kelly rendező Donnie Darko című amerikai misztikus sci-fijét vetíti. Fő szerepekben: Jake Gyllenhaal, Holmes Osborne.

Rádió

A Régió Rádió Viola da Gamba című komolyzenei műsorában ma 22 órától Max Bruch műveit hallhatják (ismétlés szombaton 10 órától).

Bölöni Napok

A pénteki program: 16 órakor kezdődik a IV. In memoriam Kósa Jenő Horgászverseny az új tónál, 16.30-kor az ünnepség megnyitója az Erzsébet parkban, 16.45-kor fellép a Parázs együttes, 17.15-től kézműves-tevékenységek és vetélkedők iskolásoknak, 18.30-tól a Mercedes Zoltán Erika-slágereket, 19.15-től a Hangyaboy mulatós zenét, 20 órától Kristóf Katalin & Capriccio pop-dance zenét ad elő, 21 órától utcabál.

Háromszéki Turisztikai Napok

Pénteken a Rétyi Nyírben levő vadászháznál Ember és természet — a zöld harmónia címmel zajlik a találkozó. Részt vesz Elena Udrea turisztikai miniszter, Tamás Sándor megyeitanács-elnök, moderátor dr. Demeter János, a megyei tanács alelnöke. Előadást tart Sándor István, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatója: Az ökoturizmus fejlesztésének tíz éve a Hortobágyon, Alin Alimpesc, a Retyezát Nemzeti Park védelmi és ökoturizmus-felelőse: Retyezát Nemzeti Park — A kék szemű elvarázsolt világ, dr. Kiss János Botond, a Duna-delta Kutatóintézet ornitológusa: A Duna-Delta Rezervá­tum. Szuperlatívuszok és érdekességek, Paul White cégvezető: A vadon és a fenntartható turizmus harmóniája, Johann Mannheimer svédországi projektmenedzser, René Zeier, a luzerni (Svájc) Idegenforgalmi Főiskola igazgatója: Hogyan kínálja Svájc természeti adottságait a turistáknak, Gibi Anghelache turisztikai befektető: Safari Village, Enisala. Közben 11.20 órakor megnyílik a Nature Photo, 2009 természetfotó-kiállítás, majd az előadások után, 13.30-kor átadják a díjakat.

Állásbörze

A megyei munkaerő-foglalkoztatási hivatalnál nyilvántartott állásajánlatok: egy-egy gondnok (középfokú végzettség — kf.), turisztikaipanzió-gondnok (kf.), utazási ügynök (kf.), őrző-védő ügynök (szakmai engedély), menedzserasszisztens (kf.), szakács (szakképzett — szk.), karbantartó villanyszerelő (szk.), fűtő (szk.), ápolónő, faipari mérnök, fűtésrendszer- és gázvezeték-szerelő (szk.), fürdőszobaberendezés- és gázvezeték-szerelő (szk.), gépész (szk.), számítógép- és számítógépháló­zat-operátor (kf.), számítógépes tervező (kf.), szállításprogramozó operátor (kf.), recepciós (kf.), külkereskedelmi előadó (kf.), hegesztő (szk.), állat-egészségügyi tehnikus (kf.), két-két varga (szk.), munka-egészségügyi és -biztonsági koordinátor (kf.), vasbetonszerelő (szk.), takarító-karbantartó, autóbuszsofőr (szk.), elárusító (szk.), három-három ács (szk.), banki tanácsadó (felső- v. középfokú végzettség — ff.-kf.), sofőr nehéz kamionra (szk.), négy egyetemes asztalos (szk.), öt szakképzetlen konfekciós munkás, hét általános egészségügyi asszisztens (technikum), tíz biztosítási tanácsadó (kf.).

Szakmai konferencia

A Magyar Szakképzési Társaság Kovászna megyei tagozata ma 9 órától a Puskás Tivadar Szakközépiskolában tartja a Szakképzés -— válasz a gazdasági válságra című konferenciáját.

Kék fény

Hétfő este nyolc óra után jelentették a sepsiszentgyörgyi rendőrségen, hogy a Ferencváros utcában bernáthegyi kutya megharapott egy kilencéves gyermeket. Az eddigi adatok szerint, amikor a gyermek a tulajdonos háza előtt elhaladt, a kutya átugrott a kerítésen, és combon harapta. A gyermeket a kórházban ellátták. Az eset kivizsgálása folyamatban.

(Rendőrségi tájékoztató)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-05-20: Magazin - x:

Twitteren terjedt a földrengés híre

A Twitteren terjedt a vasárnap éjszakai Los Angeles-i földrengés híre: még szinte véget sem ért az ötös erősségűre becsült földmozgás, a közösségi mikroblogon már százával reagáltak rá a twitterezők.
2009-05-21: Közélet - x:

Sepsiszentgyörgy — egyetemi város — Sylvester Lajos

Az épülő egyetem
Sepsiszentgyörgy az utóbbi másfél évtizedben egyetemi várossá nőtte ki magát. A kezdeményezés még Orbán Árpád megyeitanács-elnökségének idejére datálódik. Aztán „menet közben" ez a főiskola, illetve ma már a kolozsvári Babeş—Bolyai Tudományegyetem kihelyezett tagozataként működő, állami akkreditációval rendelkező felsőfokú oktatási intézmény kapott hideget-meleget.