Mi leszel? — Jártó Kocsis Edit

2009. május 21., csütörtök, Család

Majd minden családban kedvenc téma felemlegetni egy történetet, mely így kezdődik: mi leszel, ha nagy leszel?

A meséből kiderül, hogy nagytata hajóskapitánynak álmodta valamikori felnőtt önmagát, Pistike űrhajósnak, aztán lám, mi lett belőlük.

A gyerek manapság is szívesen álmodozik, a kamasz terveket sző, minden a régi forgatókönyv szerint történik, azaz mégsem…

A gyerek szívesen választ példaképül egy családtagot, közeli ismerőst, egy rajzfilmfigurát, mesehőst, és ez lesz a választott mesterségben is az ihletője.

A kamasz már sokszor megtorpan, mert a sokféle nézet és számtalan tényező kereszttüzében nem tudja, mitévő legyen.

A külvilág és sokszor a szülők számára is informatikusnak, orvosnak, atomfizikusnak, menedzsernek, gyógyszerésznek készül, mert úgy értesült, hogy ezek jól fizetett szakmák, választásuk előrevetíti a majdani jólétet. Igen ám, de ő valójában szakács szeretne lenni, mert imádja az ízeket, tanító néni, óvó néni, mert rajong a kisgyerekekért, szerelő, mert az mindig izgalmas, mint egy kirakójáték, színésznő, mert az övé a taps és a színpad.

Bár csak a választás lehetőségét latolgatja, konfliktusba keveredik a szülővel és sokszor önmagával is. Ahol a szülő rugalmas, és nem az anyagiak állnak szemlélete középpontjában, ott szépen egyezségre jutnak. Ahol pedig mindenáron tartani akarják a társadalmi státust, vagy éppen megszerezni a gyerek által, lassan elmélyül a konfliktus, bár a gyerek látszólag elfogadta a döntést. A régi kérdésre: mi leszel?, csak egy makacs vállrándítás és mormogás a válasz: Semmi. Aztán elkezd egy egyetemet, aztán még egyet, hogy eleget tegyen a kívánalmaknak. Jobbik esetben az általa kedvelt szakma mellett köt ki, és odaadó, örömteli munkálkodását látva a szülő kapitulál. Rosszabbik esetben az lesz belőle, amit mások vagy ő maga magára erőltetett, hogy ne legyen „lúzer". Anyagilag már friss végzettként is jó helyzetben van, s ez kárpótolja ideig-óráig, aztán egyre fásultabb, cinikusabb, s már ő sem érti, hogyan lett ügyvéd színész helyett, és miért elégedetlen a sorsával.

Persze, jó lenne a szakmák közti egyenrangúságról beszélni, mely társadalmi megbecsülésben és anyagi juttatásban egyaránt kifejezésre jut, de ez egy távolabbi jövő. A kérdést addig is így tenném fel: milyen ember leszel, ha nagy leszel?

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-05-21: Riport - x:

Délibáb a Mezőföldön — Kisgyörgy Zoltán

Bővítik a hivatal épületét — megőrzi stílusát az egykori Cseh-kúria
A májusi aszályban oly erős a kánikulai hőség, hogy a déli órákban a Feketeügy lapálya fölött szemünkbe tűnik a délibábnak nevezett légi tünemény. Az egyébként ismert meteorológiai jelenség most minket a krumplitermesztés honának sorsa miatt érdekelt. Látogatásunk idején is ott lebegett a síkság fölött, égette és perzselte az esőre áhítozó, végeláthatatlan pityókaföldeket: szárba szökkenés, virágzás, kötés előtt. Amikor délibáb öli a mezőt, bizonytalanná válhat az ez évi „székely valuta" jövője. „A Mezőföldön valamivel kevesebb pityókát ültettek, mint tavaly. A helyét gabona és cukorrépa foglalta el. Nincs mit tenni, nem lehet megjósolni, hogy miként fog alakulni a krumpli eladási ára szeptemberre" — latolgatta Pap Pál hatolykai termelő.
2009-05-21: Család - x:

A család áldás, a gyermek jövő (Millenniumi keresztelő Csíksomlyón) — Józsa Zsuzsanna

Erdély egész területéről, Sepsiszentgyörgyről is érkeztek családok, szülők, kereszt- és nagyszülők, barátok, hozzátartozók, hogy részt vegyenek azon a különleges, millenniumi keresztelőn, amelyre a főegyházmegye családpasztorációs bizottsága hívta a családokat. A csíksomlyói kegytemplomban, a Szűzanya oltalma alatt 33 kisgyermeket kereszteltek meg vasárnap a ferences atyák segítségével, Szénégető István Marosvásárhelyen szolgáló, sepsiszentgyörgyi születésű plébános irányításával.