Millenniumi keresztelő CsíksomlyónA család áldás, a gyermek jövő — Józsa Zsuzsanna

2009. május 21., csütörtök, Család

Erdély egész területéről, Sepsiszentgyörgyről is érkeztek családok, szülők, kereszt- és nagyszülők, barátok, hozzátartozók, hogy részt vegyenek azon a különleges, millenniumi keresztelőn, amelyre a főegyházmegye családpasztorációs bizottsága hívta a családokat. A csíksomlyói kegytemplomban, a Szűzanya oltalma alatt 33 kisgyermeket kereszteltek meg vasárnap a ferences atyák segítségével, Szénégető István Marosvásárhelyen szolgáló, sepsiszentgyörgyi születésű plébános irányításával.

A hit kegyelem, a család áldás, a gyermek a jövő — hangzott el a hitvallás a szentmisén, e hármas témát fejtette ki prédikációjában a lelkiatya. Vigyázzunk, hogy le ne szakadjunk Krisztusról, a szőlőtőről — figyelmeztetett —, mert elszáradunk, és nem lesz bennünk élet. Korunk beteges felfogása zülleszti a családos életet. Pedig nagy öröm a család, a gyermek. Áldottak az édesanyák, akik vállalják a születéssel és gyermekneveléssel járó nehézségeket, áldottak az édesapák is, akik verejtékezve keresik meg a család fenntartásához szükségeseket. Drága kincs a férj, a feleség, a gyermekek... Áldott a család, ha közös a teher és az öröm, a játék, a nevetés és az imádság. Áldott lesz az ilyen család és az ilyen nemzet. De fontos az is, hogy a családok is elkötelezettek legyenek egymásért. Az egyházmegyében tizennyolc család (közülük most hatan kereszteltek) hirdeti a ,,család evangéliumát", imádkoznak egymásért és más, nehézségekkel küszködő családokért. Ez segít elfelejteni a gazdasági és minden egyéb válságot. Szénégető István plébános arra is kitért: kialakulóban egy keresztény értelmiségi réteg, mely tudatosan vállalja a harmadik gyermeket.

Felsorolta a család hét örömét: foganás, születés, keresztelés, az első szavak, az elsőáldozás, a házasságkötés és az unokák születése. Kiemelte, hogy hitvallásunkká kell lennie: a gyermek a jövő. Annak a népnek van jövője, amelyik szereti és vállalja a gyermekáldást. Miként hajdanán Szent István is Mária oltalmába ajánlotta Magyarországot és a jövő nemzedéket, a most megkereszteltekre Szénégető István is a Szűzanya oltalmát kérte, hogy Erdélyben legyenek egészséges testű, megbízható erkölcsű, hitben felnövekvő, alkotó kedvű gyermekek.

A szentmise végén imában mondott köszönetet a millenniumi keresztelő ötletgazdája, a kolozsvári Biró Ernő. Hatodik gyermekük keresztelőjén kérte, gondolkodjunk el azon, hogy miképpen vagyunk gyermekeinknek nem kiszolgálói, hanem: példaképei. Szerinte a magyar társadalomnak meg kell érnie arra, hogy szabad akaratából vállaljon több gyermeket. Jövőbe mutató rendezvény ez a keresztelő, mert reményt ad a családoknak — tette hozzá.

Egy könyvecskét (melybe beírják életük fontosabb eseményeit) és egy üveg bort (bérmáláskor bontják majd fel) kaptak ajándékba a megkeresztelt gyermekek, hogy emlékezzenek majd életük végéig a millenniumi keresztelőre.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-05-21: Család - x:

Mi leszel? — Jártó Kocsis Edit

Majd minden családban kedvenc téma felemlegetni egy történetet, mely így kezdődik: mi leszel, ha nagy leszel?
2009-05-21: Család - x:

Örökölhető a magas vérnyomás

A minden harmadik-negyedik felnőttet érintő magas vérnyomás hátterében új vizsgálatok tanúsága szerint bizonyos esetekben genetikai okok állnak, melyeket a jövőben gyógyszerek célzott alkalmazásával remélhetőleg az eddiginél is hatásosabban lehet majd kezelni. Két nagy örökléstani vizsgálat eredményeit a magasvérnyomás-betegséggel foglalkozó amerikai kongresszuson ismertették.