Örökölhető a magas vérnyomás

2009. május 21., csütörtök, Család

A minden harmadik-negyedik felnőttet érintő magas vérnyomás hátterében új vizsgálatok tanúsága szerint bizonyos esetekben genetikai okok állnak, melyeket a jövőben gyógyszerek célzott alkalmazásával remélhetőleg az eddiginél is hatásosabban lehet majd kezelni. Két nagy örökléstani vizsgálat eredményeit a magasvérnyomás-betegséggel foglalkozó amerikai kongresszuson ismertették.

Régi tapasztalat, hogy a magas vérnyomás bizonyos családokban halmozottan fordul elő. A vérnyomás kóros emelkedése különösen akkor gyakori, ha mind apai ágon, mind az anya családjában általános.

A genetika tudományának gyors fejlődése mind több betegséggel kapcsolatban igazolt olyan kóros génváltozatokat, melyek bizonyos betegségek megjelenésével függnek össze.

A dezoxiribonukleinsav, az ismert betűszóval jelzett DNS elemeinek sorrendjét vizsgáló munkacsoportok most tizenhárom olyan génterületet találtak, melyet korábban a vérnyomás szabályozásával még nem hoztak összefüggésbe.

Christopher Newton-Cheh, az egyik kutatócsoport vezetője hangsúlyozta, ezeknek a DNS-területeknek az elkülönítése csupán az első lépés a magasvérnyomás-betegség megelőzésében és gyógyításában. További vizsgálatokat igényel az is, hogy egy-egy ilyen gén csak kis mértékben befolyásolja a vérnyomást.

,,Tovább azonosítva a génváltozatokat, valószínűleg találunk olyan DNS-területeket is, amelyek nagyobb mértékben befolyásolják a vérnyomást" — mondta Daniel Levy, a másik munkacsoport vezetője. ,,Ezen pontok célzott kezelése hatékonyabbá teheti a betegség gyógyítását" — tette hozzá. (MTI)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-05-21: Család - x:

A család áldás, a gyermek jövő (Millenniumi keresztelő Csíksomlyón) — Józsa Zsuzsanna

Erdély egész területéről, Sepsiszentgyörgyről is érkeztek családok, szülők, kereszt- és nagyszülők, barátok, hozzátartozók, hogy részt vegyenek azon a különleges, millenniumi keresztelőn, amelyre a főegyházmegye családpasztorációs bizottsága hívta a családokat. A csíksomlyói kegytemplomban, a Szűzanya oltalma alatt 33 kisgyermeket kereszteltek meg vasárnap a ferences atyák segítségével, Szénégető István Marosvásárhelyen szolgáló, sepsiszentgyörgyi születésű plébános irányításával.
2009-05-21: Család - x:

A szerény kankalin — Puskás Attila

Flóránk ismert, sárga, bókoló virágú növényével rokon a nemesített kankalin (Primula x pubescens).