A szerény kankalin — Puskás Attila

2009. május 21., csütörtök, Család

Flóránk ismert, sárga, bókoló virágú növényével rokon a nemesített kankalin (Primula x pubescens).

Korán virágzik (primus = első), s eredetét tekintve a sárga virágú havasi kankalin (P. auricula) és a rózsaszínű virágú borzas kankalin (P. hirsuta) spontán kereszteződéséből alakult ki, amelyet aztán Clusius a XVI. század végén hozott Belgiumba. Mai alakja és színe a XIX. században rögzült a nemesítés folyamán. Nedves helyen, sarjhajtásokkal szaporítható. Városaink színes virág-tobzódásának szerény képviselője.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-05-21: Család - x:

Örökölhető a magas vérnyomás

A minden harmadik-negyedik felnőttet érintő magas vérnyomás hátterében új vizsgálatok tanúsága szerint bizonyos esetekben genetikai okok állnak, melyeket a jövőben gyógyszerek célzott alkalmazásával remélhetőleg az eddiginél is hatásosabban lehet majd kezelni. Két nagy örökléstani vizsgálat eredményeit a magasvérnyomás-betegséggel foglalkozó amerikai kongresszuson ismertették.
2009-05-21: Család - x:

Hogyan takarítsuk állataink élőhelyét, 3. (Rágcsálók)

A rágcsálókat — degu, hörcsög, egér, patkány, tengerimalac — a takarítás idejére helyezzük másik terráriumba, esetleg műanyag ládába vagy vödörbe.