Röviden - Szekeres Attila

2009. május 21., csütörtök, Világfigyelő
Támogatják Szerbiát

Ahhoz, hogy Szerbiának és az Egyesült Államoknak jók legyenek a kapcsolatai, az előbbinek nem kell feltétlenül elismernie volt tartománya, Koszovó függetlenségét — jelentette ki Belgrádban Joe Biden amerikai alelnök. A Boris Tadic szerb államfővel megtartott találkozó után Biden azt mondta, hogy az Egyesült Államok továbbra is ragaszkodni fog a Koszovóban élő szerbek jogainak maradéktalan tiszteletben tartásához. Cserébe elvárja, hogy Szerbia együttműködjék a Koszovóban igazságügyi és rendőri szerepet vállaló EU-val. Közölte: azzal a világos üzenettel érkezett Belgrádba, hogy az Egyesült Államok támogatni akarja Szerbia európai integrációját, szeretné elmélyíteni a két ország együttműködését.

Új rakétát fejlesztettek ki

Irán sikeres kísérletet hajtott végre föld-föld osztályú rakétáinak egy új generációs változatával. Mahmúd Ahmadinezsád elnök közölte: Teherán nem hagy fel nukleáris programjával, még ha nemzetközi szankciókkal kell is számolnia. A Szadzsil típusú rakéta továbbfejlesztett változatának hatótávolsága bőven elég ahhoz, hogy csapást lehessen vele mérni Izraelre és Délkelet-Európára.

Irán atombombát állíthat elő

Amerikai és orosz szakértők egyöntetű véleménye szerint Irán hat-nyolc éven belül tudna kifejleszteni atomtöltetű robbanófejet. Az EastWest Institute jelentése szerint Irán az idei év februárjáig 1010 kilogramm alacsony dúsítású urániumot állított elő, és ez elegendő lenne egy atombomba előállításához. A jelentés szerint ezután is eltartana egytől három évig egy nukleáris robbanószerkezet legyártása, s további öt év kellene egy olyan atomtöltet előállításához, amelyet továbbítani lehet a jelenleg rendelkezésre álló vagy még nem létező iráni ballisztikus rakétákkal.

Négyen versengenek

A 475 jelentkezőből összesen négy jelölt indulását hagyta jóvá az iráni Őrök Tanácsa a június 12-i elnökválasztásra: Mir Hoszein Muszavi, Mehdi Karubi és Mohszen Rezai mérkőzhet meg a jelenlegi elnökkel, Mahmúd Ahmadinezsáddal. A volt kormányfő Muszavi reformerek által is támogatott konzervatív, Karubi volt parlamenti elnök reformer, Rezai, a nagy hatalmú Forradalmi Gárda korábbi vezetője pedig konzervatív. Az ultrakonzervatív Ahmadinezsád Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjének, Ali Hamenei ajatollahnak az alig palástolt támogatását élvezi.

Lezuhant egy repülőgép

Legalább 98 ember meghalt, amikor Jáva szigetének keleti részében tegnap hajnalban lezuhant és kigyulladt az indonéz légierő egyik szállítógépe több mint száz utassal a fedélzetén. A C—130-as tí­pusú gép több épületet letarolt, roncsai szétszóródtak. A gép Jakartából tartott Jávára katonai személyzettel és családtagjaikkal a fedélzetén.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1387
szavazógép
2009-05-21: Világfigyelő - x:

Egység Kálvin szellemében (A magyar reformátusok alkotmánya)

Öt évvel ezelőtt született meg a Kárpát-medencei protestáns egyházak egyesülésének gondolata, amely mára valósággá érett. Az egységes Magyar Református Egyház Alkotmányának holnapi debreceni aláírásáról a Magyar Televízió több műsora tudósít.
2009-05-21: Közélet - x:

Egy a nemzet! (Tőkés László és Orbán Viktor Kézdivásárhelyen) — Iochom István

Tegnap délután Marosvásárhelyről érkezett a céhes város ezer ülőhelyes, zsúfolásig telt főtéri református templomába Tőkés László püspök, a Magyar Összefogás listavezetője és Orbán Viktor, a Fidesz — Magyar Polgári Szövetség elnöke, volt miniszterelnök, aki a határok fölötti nemzetegyesítés eszméje jegyében közösen kampányol Tőkés Lászlóval és a Magyar Összefogás listájának többi jelöltjével.