Tőkés László és Orbán Viktor KézdivásárhelyenEgy a nemzet! — Iochom István

2009. május 21., csütörtök, Közélet

Tegnap délután Marosvásárhelyről érkezett a céhes város ezer ülőhelyes, zsúfolásig telt főtéri református templomába Tőkés László püspök, a Magyar Összefogás listavezetője és Orbán Viktor, a Fidesz — Magyar Polgári Szövetség elnöke, volt miniszterelnök, aki a határok fölötti nemzetegyesítés eszméje jegyében közösen kampányol Tőkés Lászlóval és a Magyar Összefogás listájának többi jelöltjével.

A két jeles vendéget Kézdivásárhelyre elkísérte Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, a Fidesz — Magyar Polgári Szövetség alelnöke, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnöke, Szilágyi Zsolt és több képviselőjelölt, valamint Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövet. Tőkés Lászlót és Orbán Viktort elsőként Beder Imre református lelkipásztor köszöntötte, majd Rácz Károly MPP-s polgármester és Tamás Sándor megyeitanács-elnök szólt az egybegyűltekhez. Tamás az Egy a nemzet! jelszó fontosságát emelte ki. Orbán Viktor többek között azt hangsúlyozta, milyen fontos az erős magyar képviselet Európa fővárosában. Azt is előrevetítette, hogy a jelenlegi nemzetellenes kormány napjai meg vannak számlálva, és eljön az az idő, amikor ismét Erdély-barát kormánya lesz Magyarországnak. Orbán arra ösztönözte a felső-háromszékieket, hogy menjenek el minél nagyobb számba voksolni, és adják szavazatukat a Magyar Összefogás listájára. Arra kérte a székelyeket, hogy érezzék át e történelmi pillanat súlyát, lehetőségét, és szavazataikkal juttassanak minél több magyar képviselőt Brüsszelbe.

Vastaps közepette Tőkés László lépett a mikrofonhoz. Arra kérte a céhes város polgárait, hogy akárcsak két és fél évvel ezelőtt, amikor őt támogatták, június 7-én voksukkal támogassák a Magyar Összefogás listáját. A fórum végén az ezerfős tömeg együtt énekelte el nemzeti imánkat és a székely himnuszt. Lapzártakor Sepsiszentgyörgyön a Szabadság téren került sor a kézdivásárhelyihez hasonló lakossági fórumra. Ma délelőtt Tőkés László Orbán Viktor társaságában Illyefalván folytatja kampánykörútját.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1391
szavazógép
2009-05-21: Világfigyelő - x:

Röviden - Szekeres Attila

Támogatják Szerbiát
Ahhoz, hogy Szerbiának és az Egyesült Államoknak jók legyenek a kapcsolatai, az előbbinek nem kell feltétlenül elismernie volt tartománya, Koszovó függetlenségét — jelentette ki Belgrádban Joe Biden amerikai alelnök. A Boris Tadic szerb államfővel megtartott találkozó után Biden azt mondta, hogy az Egyesült Államok továbbra is ragaszkodni fog a Koszovóban élő szerbek jogainak maradéktalan tiszteletben tartásához. Cserébe elvárja, hogy Szerbia együttműködjék a Koszovóban igazságügyi és rendőri szerepet vállaló EU-val. Közölte: azzal a világos üzenettel érkezett Belgrádba, hogy az Egyesült Államok támogatni akarja Szerbia európai integrációját, szeretné elmélyíteni a két ország együttműködését.
2009-05-21: Közélet - x:

Támogatás száztízezer hektárra — Ferencz Csaba

Május 15-ig Háromszéken mintegy 13 200 kérvényt tettek le területalapú támogatásra, a gazdák valamivel több, mint 110 000 hektárra igényelnek uniós segítséget.