Magyar—szerb kapcsolatok

2009. május 23., szombat, Világfigyelő

Négy év szünet után újból ülésezett a magyar—szerb nemzeti kisebbségi kormányközi vegyes bizottság.

A hosszú kihagyásnak szerbiai belpolitikai okai voltak. A tanácskozáson sok szó esett arról, melyek lehetnek a két országot összekötő tervek, amelyek megvaló­sításában a kisebbségek szerepet játszhatnak. Klasszikus kisebbségi kérdésekről is beszéltek, amelyek közül Gé­mesi Ferenc, a magyar miniszterelnöki hivatal kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára, a bizottság társelnöke a nyelvhasználatot, a nemzeti kultúra ápolását, a kisebbségi intézményeket, az anyanyelvi tankönyvek kérdéskörét, a vajdasági magyar intézmények Belgrád általi támogatását, illetve a magyarországi szerbek kulturális elképzeléseit emelte ki.

A magyar társelnök elmondta, hogy Budapesten a Nagymező utcában már ebben az évben létrejön egy szerb kulturális központ. A vegyes bizottság mindkét fele egyetértett azzal, hogy támogatni kell, s kormányaiknak támogatására javasolják a határon átnyúló együttműködést, az önkormányzati kapcsolatok elmélyítését.

Szó esett a közelmúltban Vajdaságban történt, s a délvidéki magyarság körében nagy visszhangot kiváltó, magyarok elleni cselekményekről is. Magyar részről megfogalmazódott az az igény, hogy a szerb hatóságok határozottan lépjenek fel ezekben az ügyekben, tegyék egyértelművé, hogy a szerb politika elutasítja őket.

Tárgyaltak a közös történelmi múlt feldolgozásáról, az ezzel foglalkozó szakértők, történészek, tudósok támogatásáról is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2009-05-23: Világfigyelő - x:

Egyházjogi egységben 128 év után a magyar református egyházak (Nemzetegyesítés Debrecenben) - Csinta Samu

Újra egyházjogi egységbe forrtak tegnap Debrecenben a Kárpát-medencei magyar református egyházak.
2009-05-23: Világfigyelő - x:

Folytatódik a vita az MKP-n belül

Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) stratégiai alelnöke szerint szó sem lehet arról, hogy a párt frakciójából kivált három képviselő — Bugár Béla, A. Nagy László és Gál Gábor — politikai platformot hozzon létre az MKP-ban.