Fico aggodalma

2009. május 26., kedd, Világfigyelő

Komoly gondot okoz a szlovák kormánynak az, ami a Fidesz és a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) elnökeinek szombati esztergomi találkozóján hangzott el a Kárpát-medencei magyarság európai parlamenti képviseletével kapcsolatban.

,,Orbán (Viktor) és Csáky (Pál) urak a Kárpát-medencét egy képzeletbeli területi egység szintjére emelték, amelyet az Európai Parlamentben minél több magyar nemzetiségű képviselőnek kellene képviselnie" — jelentette ki Robert Fico szlovák kormányfő tegnapi kassai sajtóértekezletén. Szerinte abszurd, hogy bárki is valamiféle fiktív államnak minősítse a Kárpát-medencét, s ez az álláspont veszélyt jelent Szlovákia számára. Elmondta: diplomáciai úton felkéri Orbán Viktort, hogy hagyja abba az indulatok szítását, és ne veszélyeztesse Szlovákia területi épségét. Hangsúlyozta: magyarországi látogatásra készül, ahol komoly tárgyalásokra és megállapodásra számít. Fico támogatja, hogy a szlovák parlament tartson rendkívüli ülést, amelyen egyértelmű álláspontot fogalmaznának meg a területi egység ügyében. ,,Csáky Páltól is meg kell kérdeznem, kinek az érdekeit fogják képviselni a (szlovákiai) magyar képviselők az Európai Parlamentben: Szlovákiáét vagy Magyarországét?" — tette fel a kérdést a szlovák miniszterelnök.

,,Nem fogadhatjuk el, hogy a Szlovákiában megválasztott képviselőknek bárki is meghatározza, kit képviseljenek. Diplomáciai úton tiltakozni fogunk ez ellen, mert ezt a Szlovák Köztársaság és annak területi egysége durva veszélyeztetésének tartjuk" — szögezte le Robert Fico.

Csáky Pál szerint a Szlovák Köztársaságot Robert Fico kormányfő, valamint Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke veszélyezteti üzleti tevékenységével, a jogállam elveinek alá­ásásával és a politikai kultúra színvonalának csökkentésével. ,,Van miért szégyenkezniük" — reagált Fico szavaira az MKP elnöke. Aláhúzta: tiszteli a szlovák nemzetet, és soha egy rossz szót nem mondott a szlovákokról. Az MKP-nek érdeke a jó magyar—szlovák együttélés. ,,Ezt azonban a másik félnek is akarnia kell. Ez a (szlovák) kormánykoalíció a szlovákok és a magyarok együttélését nem segíti elő" — mutatott rá Csáky.

Orbán Viktor szombaton Esztergomban, a Fidesz és a Magyar Koalíció Pártjának közös kampányrendezvényén egyebek között úgy fogalmazott: az európai parlamenti választáson eldől, hogy a Kárpát-medencei magyarságot hányan képviselhetik Brüsszelben. A Fidesz elnöke a közelmúltban határon túli területeken tett látogatásaira utalva kiemelte: a június 7-i döntés öt évre határozza meg a magyarok súlyát az Európai Parlamentben.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-05-26: Világfigyelő - x:

Ritoók Zsigmond ókorkutató kapta az idei Bolyai-díjat

Ritoók Zsigmond ókorkutatónak ítélték oda a 2009. évi Bolyai-díjat. A magyar tudomány legnagyobb értékű elismerését, az idén már nettó százezer euró összegű Bolyai-díjat Sólyom László köztársasági elnök adta át vasárnap este. Ritoók Zsigmond akadémikus az ELTE Bölcsészettudományi Karának emeritus professzora, az ókortudományon belül szűkebb szakterülete a korai görög epika, dráma, az antik esztétikai gondolkodás és annak továbbélése.
2009-05-26: Világfigyelő - x:

Magyar tükör — Bogdán László

A magyar belpolitika elmúlt hetét a kormány hamarosan bevezetendő ingatlanadó- vagy vagyonadó-elképzelése körüli viták uralták. Rafinált adószakértő legyen a talpán, aki képes eligazodni a szövevényes elképzelésekben, egyelőre tény, hogy az egész igazolja Bajnai Gordon kormányfő belépőjét a magyar politikai életbe.