Magyar tükör — Bogdán László

2009. május 26., kedd, Világfigyelő

A magyar belpolitika elmúlt hetét a kormány hamarosan bevezetendő ingatlanadó- vagy vagyonadó-elképzelése körüli viták uralták. Rafinált adószakértő legyen a talpán, aki képes eligazodni a szövevényes elképzelésekben, egyelőre tény, hogy az egész igazolja Bajnai Gordon kormányfő belépőjét a magyar politikai életbe.

Emlékezzünk, a válságkezelő kormány miniszterelnöke azzal kezdte, hogy ,,fájni fog", mármint ama intézkedéssorozat, amellyel elég nehezen összeálló kormánya a Magyarországra is begyűrűző pénzügyi és gazdasági világválságot kezelni akarja. Az ingatlanoknál most — mert az elképzelések naponta változnak — harmincmillió forintnál kezdődik az adóztatás, a kormány mutatva, hogy a gazdagokat is keményebben akarja adóztatni, drágább autókra, azután repülőkre, helikopterekre, jachtokra is kiveti az adót. És meg akarják adóztatni az ún. offshore cégeket is. Itt nagyon sok múlik azon, hogy az adóparadicsomokban működő, ,,bujkáló" cégeket el lehet-e kapni. Kétségtelen, ahogyan Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő is több tévéműsorban fejtegette, legújabban az Egyesült Államok, Anglia, Németország, Franciaország is egyre keményebben lép fel az adóparadicsomok adatainak nyilvánosságra kerüléséért, hogy az adó alól kibújó cégeiket megadóztathassák. A revolverező politika ezúttal egy nemes ügyet szolgál, ezután válik el, hogy milyen sikerrel. * Viták, botrányok kísérik az egyik, több mint ötezer tagot számláló rendőrségi szakszervezet, a Tettre kész és a feltörő radikális párt, a Jobbik szövetségét. A Tettre kész rendőrségi szakszervezet részt vállal a Jobbik rendészeti programjának kidolgozásában, s egyik vezetőjük indul az európai parlamenti választásokon is a Jobbik listáján. * A magyar alkotmányban világosan szerepel, hogy a rendőrség nem politizálhat, magyar rendőr nem lehet politikai párt tagja. Az alkotmány abban is világosan rendelkezik, hogy értelemszerűen rendőrségi szakszervezet sem politizálhat, célja az érdekvédelem lehet, ami tagjai szolidaritásán alapul a munkaadóval való jogvédelem érdekében. * A Tettre kész szakszervezet azonban láthatóan másként értelmezi az alkotmányt, szakértők szerint mindez ékes bizonyítéka a rendőrség megosztottságának s bizonyos értelemben radikalizálódásának. * Teljes erővel indult el a választási kampány. Míg a Fidesz ereje tudatában tőmondatos plakátokkal kampányol, a vert helyzetbe kerülő szocialista párt plakátszövegei túl bonyolultak, és újra a szembenállásra alapoznak, Orbán Viktor és a Fidesz, valamint a radikális jobboldal, a Jobbik démonizálására. * Élénk visszhangot és visszautasítást váltott ki Magyar Bálint szabad demokrata képviselő az MDF és az SZDSZ fúziójára tett javaslata, amelyet láthatóan saját pártja vezetőivel sem egyeztetett, s mind pártja, mind az MDF politikusai mereven elzárkóztak… * A két nagy múltú párt népszerűségi mutatói riasztóan alacsonyak, de semmi garancia sincs arra, hogy ketten együtt eredményesebbek lehetnek. Az viszont kétségtelen, hogy számukra létkérdés az Európai Parlamentbe való bekerülés… Akár jövőjük is függhet az eredményes szerepléstől.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-05-26: Világfigyelő - x:

Fico aggodalma

Komoly gondot okoz a szlovák kormánynak az, ami a Fidesz és a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) elnökeinek szombati esztergomi találkozóján hangzott el a Kárpát-medencei magyarság európai parlamenti képviseletével kapcsolatban.
2009-05-26: Világfigyelő - x:

Röviden — Simó Erzsébet

Atomot robbantott Észak-Korea
Észak-Korea bejelentette, hogy hétfő reggel sikeres föld alatti kísérleti atomrobbantást hajtott végre. A sztálinista vezetésű távol-keleti ország egyúttal rövid hatótávolságú rakétát is kilőtt kísérletképpen. Ez volt a második észak-koreai kísérleti atomrobbantás; az elsőt 2006 októberében hajtotta végre. Phenjan a KCNA hivatalos hírügynökség útján tudatta: a kísérleti atomrobbantás az észak-koreai nukleáris elrettentő erő erősítését célzó lépések részét képezi, ezen intézkedések pedig az ország védelmét szolgálják.