Osztrák film kapta az Aranypálmát

2009. május 26., kedd, Magazin

Az osztrák Michael Haneke Das weisse Band (A fehér szalag) című filmje nyerte el vasárnap az Aranypálmát a 62. Cannes-i Filmfesztiválon. A két és fél órás fekete-fehér dráma az első világháború kitörése előtt egy észak-németországi kis faluban játszódik, témája a puritán világ gyermeknevelési módszereiből születő erőszak.

Az osztrák film érdemelte ki a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) díját is, amelyről a filmes seregszemlére akkreditált kritikusok az Isabelle Huppert francia színésznő által vezetett nemzetközi zsűritől függetlenül döntöttek. ,,A feleségem időnként egy nagyon női kérdést tesz fel nekem: boldog vagy te? Nagyon nehéz erre válaszolnom. De ez most az életemnek egy olyan pillanata, amikor azt mondhatom, hogy nagyon boldog vagyok, és azt hiszem, te is" ― mondta a fődíj átvételekor feleségének az osztrák rendező a színpadról. A filmjeiben a bűntudatot és a negatív lelki történéseket a legapróbb részletességgel feldolgozó 67 éves Haneke nem először nyert díjat Cannes-ban, de először vehette át az Aranypálmát: 2005-ben a legjobb rendezés díját vihette haza Rejtély című filmjéért, 2001-ben pedig az Elfriede Jelinek-regény alapján készült, A zongoratanárnő című alkotásáért a zsűri nagydíját érdemelte ki. A filmben nyújtott alakításáért akkor Isabelle Huppert megkapta a legjobb női alakítás díját.

Az Aranypálma után a második legjelentősebb díjat, a zsűri nagydíját a francia Jacques Audiard Un prophete (Egy próféta) című filmje kapta. A Halálos szívdobbanás rendezőjének legújabb naturalista filmje egy francia börtönben játszódik: egy kamasz tolvaj véres gengszterré válásának történetét dolgozza fel. Charlotte Gainsbourg francia színésznő Lars von Trier Antichrist (Antikrisztus) című filmjében nyújtott alakításáért kapta a legjobb női alakítás díját. A 37 éves színésznő édesapjának, a néhai Serge Gainsbourg énekesnek ajánlotta elismerését, és külön megköszönte a fesztiválnak, hogy felvállalták és meghívták a hivatalos versenyprogramba a kegyetlensége miatt a közönség és a kritika által is vitatott dán filmet, amelyet Gainsbourg karrierje eddigi ,,legintenzívebb, legfájdalmasabb és legizgalmasabb" szakmai tapasztalataként értékelt.

A legjobb férfialakítás díját az osztrák Christophe Waltz egy náci tiszt megformálásáért érdemelte ki, amelyet az egyetlen idei amerikai versenyfilmben, Quentin Tarantino Becstelen brigantik című alkotásában nyújtott.

A legjobb rendezésért járó díjat a Fülöp-szigeteki Brillante Mendozának a Kinatay (Mészárlás) című filmjéért, a legjobb forgatókönyvnek járó díjat Lu Jö Tavaszi lázas éjszakák című, Kínában cenzúrázott filmjének forgatókönyvéért ítélte oda a zsűri. A történet egy szenvedélyes homoszexuális kapcsolatról szól. A zsűri díját megosztva kapta az angol Andrea Arnold Fish Tank és a koreai Park Chan-wook Thirst Ez az én vérem című filmje.

Portugál film nyerte a legjobb rövidfilmnek járó Aranypálmát: Joao Salaviza Arena című alkotása. A legjobb első filmes rendezőnek járó Aranykamerát az ausztrál Warwick Thorton Sámson és Delila című filmje érdemelte ki, amelyet az Un certain regard (Egy bizonyos tekintet) elnevezésű párhuzamos, alternatív versenyprogramban vetítettek. A rendezőnek Isabelle Adjani francia színésznő adta át a díjat. Ugyanebben a szekcióban Corneliu Porumboiu Poliţist, adjectiv (Rendőr, melléknév) című filmje kapta a kritikusok nemzetközi díját, a FIPRESCI-díjat és a versenyprogram zsűrijének különdíját is. Cannes-ban egy másik románt is díjaztak: Ioan Antoci csütörtökön vehette át a Krzystof Kieslowski-díjat a legjobb közép- és kelet-európai forgatókönyvért, amit A japán kutya című történetért kapott.

A fesztivál doyenjeként a 86 éves Alain Resnais, a francia új hullám mestere teljes életművéért vehette át a 62. Cannes-i Filmfesztivál különdíját.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-05-26: Világfigyelő - x:

Röviden — Simó Erzsébet

Atomot robbantott Észak-Korea
Észak-Korea bejelentette, hogy hétfő reggel sikeres föld alatti kísérleti atomrobbantást hajtott végre. A sztálinista vezetésű távol-keleti ország egyúttal rövid hatótávolságú rakétát is kilőtt kísérletképpen. Ez volt a második észak-koreai kísérleti atomrobbantás; az elsőt 2006 októberében hajtotta végre. Phenjan a KCNA hivatalos hírügynökség útján tudatta: a kísérleti atomrobbantás az észak-koreai nukleáris elrettentő erő erősítését célzó lépések részét képezi, ezen intézkedések pedig az ország védelmét szolgálják.
2009-05-26: Magazin - x:

Vigyázzunk, hova vizelünk...

Az Old Faithful
Interneten, az extrahírek között olvasom, hogy Amerikában, a világhírű Yellowstone Nemzeti Parkban két férfi (?), méghozzá a park alkalmazottjai közül, gyermeteg mutatványt rögtönzött: belepisiltek az egyik leghíresebb gejzír, az Old Faithful — Öreg Hűséges — ,,szájába" az órányi pontosságú forró víz és gőzkilövellés pihenő fázisában.