Vigyázzunk, hova vizelünk...

2009. május 26., kedd, Magazin

Az Old Faithful

Interneten, az extrahírek között olvasom, hogy Amerikában, a világhírű Yellowstone Nemzeti Parkban két férfi (?), méghozzá a park alkalmazottjai közül, gyermeteg mutatványt rögtönzött: belepisiltek az egyik leghíresebb gejzír, az Old Faithful — Öreg Hűséges — ,,szájába" az órányi pontosságú forró víz és gőzkilövellés pihenő fázisában.

Az Öreg Hűséges produkálta óránkénti csodának Amerikában élő családtagjaim jóvoltából magam is részese lehettem. Futballpályányi, dorongkorláttal elkerített, ülőhelyekkel beépített arénaszerű lelátókon vártuk, hogy percnyi pontossággal a gejzír ötemeletnyi magasságba lövelljen, majd rohamait néhány percig ismételve a mélykék égre fehér bodorfelhőtornyot építsen, amelyet spontán hurrázással honorál a tömeg. A kitörés pillanata nem éppen a gejzírrel szembevizelésre alkalmas idő, mert ez a magamutogató betyárkodás az utálkozás és a közröhej tárgya lenne, hanem az erőviszonyok is másak, az Old Faithful egymagában is látványosabbat produkál, mint ha a köréje sereglő kíváncsiaknak mind elmenne az eszük, s egyszerre kezdenének versenyre kelni véle. S a kilövellő víz hőmérséklete is 100 Celsius-foknál forróbb.

A két delikvenst egyébként nem is a látogatók fülelték le, hanem a térfigyelő kamerák. A felvételek alapján azonnal kirúgták őket, két évig látogatóként sem tehetik be a lábukat a parkba. Emellett 750 dollár büntetés is dukál a férfias cselekedetért.

Ennek a történetnek az ürügyén még annyit jegyezzünk meg, hogy a Yellowstone Nemzeti Park fél erdélynyi területén mintegy tízezer gejzír és hévízforrás található, ezek kitörésének időpontja többnyire kiszámíthatatlan, megközelítésük korlátokkal jelölt, s egyébként — szinte hihetetlen — az emberek fiziológiai szükségleteinek kulturált és higiénikus kielégítésére is alkalmas, tájba illő illem- és tisztálkodóhelyek is vannak.

Egyébként amennyiben egy eldobott cigarettavégért — dohányozni, alkoholt fogyasztani a park területén tilos —, egy elejtett műanyag pohárért 70 dollár bírságolást is kiszabhatnak, a 750 dollár a gejzír torkába vizelésért nem is olyan nagy pénz.

Nálunk a tömbház belső udvarának sarokfalain gyakorolt locsolás ingyenes, s ha ez fényes nappal esik meg, a helyi ember még el is fordítja a fejét, mert szemérmes, ugye...

(sylvester)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-05-26: Magazin - x:

Osztrák film kapta az Aranypálmát

Az osztrák Michael Haneke Das weisse Band (A fehér szalag) című filmje nyerte el vasárnap az Aranypálmát a 62. Cannes-i Filmfesztiválon. A két és fél órás fekete-fehér dráma az első világháború kitörése előtt egy észak-németországi kis faluban játszódik, témája a puritán világ gyermeknevelési módszereiből születő erőszak.
2009-05-26: Magazin - x:

Harcba! Rózsaszín alsógatyában...

Büntetésre számított, ám gratulációt kap az az amerikai katona, aki rózsaszín boxeralsóban és klaffogó strandpapucsban rohant harcolni Afganisztánban.