Visszaesett a turizmus

2009. május 27., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Az Idegenforgalmi Világszervezet (WTO) vezetője szerint 7,7 százalékkal csökkent a nemzetközi utazások száma az idei év első két hónapjában az egy évvel korábbihoz képest; összesen 117 millióan keltek útra. A visszaesés oka a világgazdasági válság. Az új influenza terjedésével kapcsolatos félelmek azóta még inkább rontottak a turizmus nemzetközi mérlegén, nehezen lesz tartható a WTO előrejelzése, hogy ebben az évben a világ idegenforgalma csak 2 százalékkal zsugorodik. Taleb Rifai WTO-főtitkár szerint egyelőre nem látni, milyen hatása lehet még a gazdasági válságnak, meddig fog majd tartani.

Az év első két hónapjában a közép- és dél-amerikai térségben nem volt még visszaesés a külföldi turistalátogatások terén, de Mexikó idegenforgalma az influenza miatt alaposan visszaesik, amely legjobb esetben is év végére állhat helyre, és akár a négymilliárd dollárt is elérheti a riadalom nyomán keletkező bevételkiesése. Feltéve, hogy a vírus nem terjed tovább, és az Egyesült Államok is felhagy azzal, hogy eltanácsolja állampolgárait a mexikói utazásoktól. 2008-ban 23 millió külföldi turista utazott Mexikóba, és az idegenforgalom 13 milliárd dolláros bevételt hozott az országnak. Az elmúlt hetekben több hajózási társaság döntött úgy, hogy járművei elkerülik a mexikói kikötőket, és számos latin-amerikai ország felfüggesztette a Mexikóba tartó, illetve onnan induló repülőjáratokat.

Európában a nemzetközi turizmus január-februárban 8,4 százalékkal volt kisebb, mint 2008 elején, Dél-Ázsiá­ban viszont a visszaesés elérte a 14,6 százalékot.

(MTI—fer-)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-05-27: Élő múlt - x:

Visszakapta régi patináját a gelencei Jancsó-udvarház (Interjú Dr. Szász Károly budakeszi közgazdásszal, a kúria jelenlegi tulajdonosával) — Iochom István

A felújított Jancsó-kúria
A Kulturális Örökség Napjai európai szintű rendezvénybe a múlt esztendőben Gelence is bekapcsolódott. 2008. szeptember 21-én közel háromszáz érdeklődő látogatta meg a Ladia falurészen lévő, 471. szám alatti Jancsó-udvarházat. A rendezvényre a Jancsó család elszármazott tagjai is eljöttek. Az udvarházat jelenlegi tulajdonosa, a Budakeszin élő dr. Szász Károly közgazdász újíttatta fel, restauráltatta eredeti formájában.
2009-05-27: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Erdély kincs

A mezőgazdálkodás, valamint a hagyományos élelmiszerek termelése szempontjából Erdély olyan kincs, amely példát mutathat az egész világnak — mondta Szászkézden Károly herceg. A brit trónörökös szerint egy ilyen vidék törékeny lehet, ezért fokozottan óvni kell. A brit korona várományosa erdélyi körútján az egykor többségében szászok lakta Szászkézden felavatott egy biotermék-feldolgozó központot, melyet egy ház volt gabonatárolójában rendeztek be, és ahol a Nagy-Küküllő menti lakosok eladhatják majd hagyományos ételeiket és italaikat.