Erdély kincs

2009. május 27., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A mezőgazdálkodás, valamint a hagyományos élelmiszerek termelése szempontjából Erdély olyan kincs, amely példát mutathat az egész világnak — mondta Szászkézden Károly herceg. A brit trónörökös szerint egy ilyen vidék törékeny lehet, ezért fokozottan óvni kell. A brit korona várományosa erdélyi körútján az egykor többségében szászok lakta Szászkézden felavatott egy biotermék-feldolgozó központot, melyet egy ház volt gabonatárolójában rendeztek be, és ahol a Nagy-Küküllő menti lakosok eladhatják majd hagyományos ételeiket és italaikat.

Károly úgy vélte, hogy az ilyen rendszerek sokszor törékenynek bizonyulnak a fejlődés ritmusával szemben, és óvni kell őket, mert ,,ezek tulajdonképpen praktikus választ jelentenek a világméretű gazdasági és környezeti válságra, mellyel a mai világnak szembe kell néznie. Elképzelhetetlen mértékű tragédia lenne, hogy egy ilyen egyedi rendszer, a maga biodiverzitásával együtt — erdők, helyek, kulturális vagy népi hagyományok — elvesszen éppen akkor, amikor a világ kezd ráébredni arra, hogy ökoszisztémái mennyire fontosak és értékesek az emberiség számára." Károly herceg örömmel emlékezett arra, hogy tavaly lehetősége volt Szászkézden hagyományos erdélyi termékeket kóstolni, és ezúttal sem habozott újból megízlelni a juhtúrót, de főként a mézet, az áfonya-, rebarbara- és csipkebogyódzsemet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-05-27: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Visszaesett a turizmus

Az Idegenforgalmi Világszervezet (WTO) vezetője szerint 7,7 százalékkal csökkent a nemzetközi utazások száma az idei év első két hónapjában az egy évvel korábbihoz képest; összesen 117 millióan keltek útra. A visszaesés oka a világgazdasági válság. Az új influenza terjedésével kapcsolatos félelmek azóta még inkább rontottak a turizmus nemzetközi mérlegén, nehezen lesz tartható a WTO előrejelzése, hogy ebben az évben a világ idegenforgalma csak 2 százalékkal zsugorodik. Taleb Rifai WTO-főtitkár szerint egyelőre nem látni, milyen hatása lehet még a gazdasági válságnak, meddig fog majd tartani.
2009-05-27: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Először Háromszéken

Első alkalommal látogatta meg Háromszéket (és Romániát) tegnap Szatmári János, a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Közhasznú Társaság, az ITDH budapesti irodájának tőkekihelyezési vezető tanácsadója — tájékoztatott Deák Gyöngyvér, a sepsiszentgyörgyi ITDH-iroda vezetője.