Lassan halad a lehívás

2009. május 27., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Magyarország élen jár a régióban az európai uniós források felhasználásában, a rendelkezésre álló forráskeretek több mint egynegyedét már lekötötte, szemben a régió tizenegy százalékos átlagával — derül ki a KPMG könyvvizsgáló, adó- és üzleti tanácsadó cég tanulmányából. Románia az átlag alatt, kilenc százaléknál tart. Az elemzők megállapították, hogy a régióban az időarányosan várható ütemnél lassabban halad az uniós források 2007 és 2013 között rendelkezésre álló keretének lehívása.

A KPMG tíz kelet-közép-európai ország — Bulgária, Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Románia, Szlovákia és Szlovénia — együttműködésével készített felmérése szerint a régió országai összesen mintegy 266 milliárd euró lehívható kerettel rendelkeznek, amelynek nagy része a strukturális, kisebb hányada pedig a mezőgazdasági és vidékfejlesztési, valamint halászati alapokból származik. Ennek több mint felével Lengyelország és Csehország gazdálkodhat, Magyarországgal és Romániával kiegészülve pedig közel nyolcvan százalék áll ezen országok rendelkezésére. A régió országai a 266 milliárd eurós forráskeretből összesen csaknem harmincmilliárd eurót kötöttek le 2007—2008-ban. Magyarország mellett Csehország és Szlovénia halad jól a források lekötésével, 23—23 százalékos lehívási aránnyal. Az átlag alatt marad azonban Lengyelország és Románia három, illetve kilenc százalékkal.

A vizsgált 2007—2008-as időszakban a régióban a közlekedés-, valamint a környezeti és a humánerőforrás-fejlesztés tartozott a fókuszterületek közé — a régió országai erre a három területre fordították a rendelkezésre álló keret több mint felét. Ezt kiegészítve a negyedik és ötödik legnépszerűbb fejlesztési területtel (gazdaság- és vidékfejlesztés) 83 százalékra emelkedik a lekötött összeg aránya, ami csaknem 25 milliárd eurót jelent. A vizsgált tíz ország ez ideig az egészségügyi és energetikai beruházások támogatására fordította a legkevesebbet — igaz, hogy a legszűkebb forrás is ezeken a területeken áll rendelkezésre.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-05-27: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Hová utazzanak az amerikaiak?

A 950 000 példányban megjelenő Forbes Magazin rangsorolta azokat az országokat, amelyek a legkedvezőbb ár/érték arányt kínálják a jelenlegi gazdasági válságban az amerikai utazóknak. A rangsorolás alapját az a két információ adta, hogy mennyit erősödött az amerikai dollár az adott ország valutájához képest tavaly nyár óta, illetve hogy milyen árfekvésben lehet repülőjegyet vásárolni az odajutáshoz.
2009-05-27: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Csökkenéssel számolnak

Kilencévi növekedés után idén akár négy százalékkal is csökkenhet a bruttó hazai termék (GDP) a bukaresti központi bank vezető közgazdásza szerint. Valentin Lazea arra számít, hogy az első negyedévi 6,4 százalékos GDP-csökkenés után a visszaesés mérséklődni fog.