Csökkenéssel számolnak

2009. május 27., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Kilencévi növekedés után idén akár négy százalékkal is csökkenhet a bruttó hazai termék (GDP) a bukaresti központi bank vezető közgazdásza szerint. Valentin Lazea arra számít, hogy az első negyedévi 6,4 százalékos GDP-csökkenés után a visszaesés mérséklődni fog.

,,Az első negyed a várakozásoknál rosszabbul sikerült, de az év egészét tekintve a zsugorodás kisebb mértékű, 0 és 4 százalék közötti lesz" — mondta. Négyszázalékos éves szintű visszaesésre számít a Nemzetközi Valutaalap is, amely nemrég 12,9 milliárd eurós hitelkeretet biztosított az országnak. Tavaly a gazdaság még 7,1 százalékkal bővült, egyike volt az Európai Unió leggyorsabban növekvő gazdaságainak. Szakértők az idei első negyedre a ténylegesnél jóval szerényebb, 2,5 százalékos visszaesést valószínűsítettek. (fer-)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2009-05-27: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Lassan halad a lehívás

Magyarország élen jár a régióban az európai uniós források felhasználásában, a rendelkezésre álló forráskeretek több mint egynegyedét már lekötötte, szemben a régió tizenegy százalékos átlagával — derül ki a KPMG könyvvizsgáló, adó- és üzleti tanácsadó cég tanulmányából. Románia az átlag alatt, kilenc százaléknál tart. Az elemzők megállapították, hogy a régióban az időarányosan várható ütemnél lassabban halad az uniós források 2007 és 2013 között rendelkezésre álló keretének lehívása.
2009-05-27: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Az átalányadó áldozatai

A gazdasági válság, valamint a kormány átalányadót bevezető intézkedése miatt áprilisban a megyében megkétszereződött a felbomló cégek száma: míg tavaly áprilisban 23 vállalkozást töröltettek a cégjegyzékből, addig idén számuk elérte a 48-at — adja hírül a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.