Röviden - Simó Erzsébet

2009. május 27., szerda, Világfigyelő
CDU—Fidesz együttműködés

Gazdasági kérdésekről és az európai parlamenti választások előkészületeiről folytatott tárgyalásokat tegnap Berlinben Orbán Viktor, a Fidesz elnöke Angela Merkel német kancellárral, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökével.

A találkozót követően Orbán Viktor a sajtó képviselőit tájékoztatva elmondta: vendéglátójával megállapodott abban, hogy a Fidesz és a CDU közös munkabizottságot állít fel, amely a két párt számára közös javaslatokat dolgoz ki az adóparadicsomokba kimentett pénzek ellenőrzésére, illetve a nemzeti kormányok ezzel kapcsolatos teendőire. Angela Merkel pártelnök-kancellárral megállapodás jött létre arról is, hogy a Fidesz és a CDU egy másik munkabizottság keretében közös dokumentumot dolgoz ki arról, hogy miként lehet közelebb hozni egymáshoz a két ország gazdaságát, elsősorban a kutatás-fejlesztés, valamint a fejlett technológiák területén — közölte Orbán Viktor.

Elfogadták a Sajtószabadság Európai Chartáját

Megszületett a Sajtószabadság Európai Chartája, amelyet 19 ország 46 főszerkesztője és vezető újságírója fogadott el egy hamburgi újságíró-konferencián. A charta a sajtószabadság alapelveit fogalmazza meg az állami beavatkozással szemben, különös figyelmet fordítva a szerkesztőségek és számítógépek megfigyelése, lehallgatása és átvizsgálása elleni védelemre. Ezenkívül szabad hozzáférést követel az újságírók és minden ember számára a bel- és külföldi információforrásokhoz. A chartáról értesítik a brüsszeli Európai Bizottságot is, hogy jogerőre emelkedjék, és elismerése bekerüljön az európai uniós bővítési tárgyalásokon teljesítendő feltételek közé — közölte Hamburgban a Gruner & Jahr Lapkiadó, amelynek sajtóházában tartották a hétfői újságíró-konferenciát.

Terjed az új vírus

Összesen kilencvenhét halálos áldozata van már szerte a világon az új típusú H1N1 influenzavírusnak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint, miután öt újabb halálesetről érkezett bejelentés tegnap Mexikóból, az Egyesült Államokból és Kanadából. A mexikói hatóságok három, az amerikaiak és a kanadaiak egy-egy újabb halálesetről közölték, hogy azok az újinfluenzás megbetegedésre vezethetők vissza. A betegség ezt a három országot sújtja a leginkább. A WHO adatai szerint csaknem 13 000-re emelkedett a megerősített vírusfertőzések száma; a kór a világ összesen 46 országában jelent meg eddig.

Újabb tömegsírt találtak Boszniában

Újabb tömegsírt találtak a kelet-boszniai Srebrenica környékén — közölték tegnap hivatalos források. A várostól 40 kilométernyire nyugatra, Mrsici faluban lévő tömegsírban legalább húsz ember földi maradványai vannak, akiket valószínűleg az 1992 és 1995 közötti boszniai háború végén elkövetett srebrenicai mészárlásban gyilkoltak meg. Az exhumálás feltehetően napokig eltart, eddig kilenc áldozat maradványait emelték ki a sírból. A boszniai szerb erők mintegy 8000 muzulmán férfit és kamaszt mészároltak le néhány nap alatt 1995 júliusában, azután, hogy elfoglalták az ENSZ védett övezetének nyilvánított srebrenicai muzulmán enklávét. Mostanáig a mészárlás több mint 5600 áldozatát azonosították, akiket a térségben feltárt mintegy hetven tömegsírban találtak. A nemzetközi jogi fórumok népirtásnak minősítették a srebrenicai mészárlást.

Tovább kísérletezik Észak-Korea

Észak-Korea tegnap újabb rakétakísérletet hajtott végre — jelentette a Yonhap dél-koreai hírügynökség szöuli kormányforrásokra hivatkozva. Két rövid — 130 kilométer — hatótávolságú rakétát lőttek ki egy keleti partvidéki indítóállásról, egy nappal az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) is elítélt második kísérleti atomrobbantás és három rövid hatótávolságú rakéta kilövése után.

Lezárták a kirgiz—üzbég határt

Lövöldözés volt hétfő éjjel a rendőrség és fegyveresek egy csoportja között Üzbegisztán keleti részén, a Kirgizisztánnal szomszédos Fergána-völgy egyik városában — közölték szemtanúk. A kirgiz belügyminisztérium közlése szerint feltehetően többen megsebesültek az összetűzésben.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1387
szavazógép
2009-05-27: Világfigyelő - x:

Büntetőeljárás Szilvásy György ellen

Az UD Zrt. megfigyelési botránya ügyében máig nem sikerült semmi törvénysértőt feltárni — a példátlanul gyors kiszivárogtatást kivéve. A botrány most magára a volt titokminiszterre látszik visszaütni. Gyanúsítottként beidézték, és még a héten kihallgatják Szilvásy Györgyöt a Központi Nyomozó Főügyészségen — írja a Magyar Nemzet. A volt titokminiszter jelenleg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. humánpolitikai és koordinációs főigazgatója.
2009-05-27: Közélet - x:

Beiktatták a vetkőzős igazgatót — Szekeres Attila

Munteanu, Baciu és Grosu
Hétfőn nem jelent meg hivatalában Ciprian Grosu, aki Tischler Ferenc helyét vette át az ifjúsági igazgatóság élén a mostani vezetőcsere-hullám során. Tegnap 13 órakor Codrin Munteanu kormánymegbízott Gheorghe Baciu és Dan Suciu, a Demokrata-Liberális Párt megyei, illetve ifjúsági szervezetének elnöke kíséretében a hivatalba érkezett, a beiktató után az igazgatóság gépkocsijával távozott. A Háromszék munkatársa a beiktatáson arról is érdeklődött, igaz-e a szóbeszéd, miszerint megyénk ifjúságának új vezetője korábban chippendale-kedett, azaz férfivetkőzős műsorokban vett részt.