Beiktatták a vetkőzős igazgatót — Szekeres Attila

2009. május 27., szerda, Közélet

Munteanu, Baciu és Grosu

Hétfőn nem jelent meg hivatalában Ciprian Grosu, aki Tischler Ferenc helyét vette át az ifjúsági igazgatóság élén a mostani vezetőcsere-hullám során. Tegnap 13 órakor Codrin Munteanu kormánymegbízott Gheorghe Baciu és Dan Suciu, a Demokrata-Liberális Párt megyei, illetve ifjúsági szervezetének elnöke kíséretében a hivatalba érkezett, a beiktató után az igazgatóság gépkocsijával távozott. A Háromszék munkatársa a beiktatáson arról is érdeklődött, igaz-e a szóbeszéd, miszerint megyénk ifjúságának új vezetője korábban chippendale-kedett, azaz férfivetkőzős műsorokban vett részt.

A ceremóniára egybegyűjtötték a hivatal jelen levő alkalmazottjait, mind az ötöt. Baciu a Nemzeti Liberális Párt elnökeként mutatkozott be, Tischler figyelmeztette, eltévesztette az alakulatot. A megyei pártelnök nem zavartatta magát, számon kérve, e rendkívüli eseményen miért nincs jelen mind a tizenegy munkatárs? Egyrészt senki nem értesítette a hivatalt arról, hogy mi történik, másrészt az emberek Bodza-vidéken és a besenyői táborban munkájukat végzik — válaszolt Tischler.

A kormánymegbízott beiktatóbeszédében többször hangoztatta, a hivatal tevékenységéből el kell tűnnie a sovinizmusnak, a támogatásokban olyan szervezeteknek kell részesülniük, amelyekben románok és magyarok is vannak. Lapunk rákérdezett, miféle sovinizmust tapasztalt az eltelt időszakban, mire a prefektus kitérő választ adott, mondván, olyan nemzedéket kell kinevelni, amely különböző nemzetiségű tagjai jó egyetértésben tudnak együtt élni, mert ma is léteznek olyan, az idősebb korosztályhoz tartozó egyének, akiknek uszító megnyilvánulásaik vannak.

Dan Suciu hangsúlyozta, az új igazgatónak ő a főnöke, s szorosan fogja követni, hogyan teljesíti a pártutasításokat. Elmondta, áttanulmányozták a Tischler leváltása ellen összegyűjtött aláírásokat, s egyetlen román nevet sem találtak rajta. A hivatalnak ezután az lesz a fő feladata, hogy Bodza-vidéken, azaz a román lakosság kö­rében hozzon létre ifjúsági szervezeteket. Lapunk rákérdezett: a szervezkedésnek nem inkább alulról kellene történnie? Suciu finomított: az ifjúsági igazgatóság kötelessége lesz, hogy Bodza-vidéken is tájékoztassa, ösztönözze az ifjúságot, hogy szervezetekbe tömörüljön. Érdeklődtünk, eddig mi történt. Tischler elmondta, sokszor voltak Bodza-vidéken is, tárgyaltak Bodzaforduló volt polgármesterével, aki épp Baciu, a pártelnök, és a jelenlegi városvezetővel is. Állítólag PHARE-pályázton is részt vesznek, de máig sem találtak kellő fogékonyságra.

Baciu a továbbiakban is hangoztatta: az új igazgatónak életbe kell léptetnie a párt kampányígéreteit. Időközben hívatlanul betoppant Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, s abbéli reményét fogalmazta meg, hogy nem a Dan Suciu turkálóváros-szlogenre felépített kampányt viszik tovább.

A ceremónia után rákérdeztünk Grosu úrra, szerepelt-e férfivetkőző műsorokban? Tagadta. S ha fotóval bizonyítanánk az újságban, mit szólna? ,,Mit mondhatnék, amikor az ember fiatal, levetkőzik, táncol a diszkóban, nemde? Nem hiszem, hogy ez természetellenes lenne. Önnek úgy tűnik, nem természetes huszonévesen vetkőzni a diszkóban"? — kérdezett vissza sápadtan a háromszéki fiatalság új igazgatója.

Ekkor a prefektus odaszólt a frissen beiktatott vezetőnek: helyezze el mihamarabb Románia zászlaját és címerét irodájában. S a megyecímert? — kérdeztünk rá. Azt nem — jött a kategorikus válasz. Miért? — firtattuk az okot. Mert nincs rá törvény — hangzott a tömör válasz. Tényleg, hová is függesztenék?

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1391
szavazógép
2009-05-27: Világfigyelő - x:

Röviden - Simó Erzsébet

CDU—Fidesz együttműködés
Gazdasági kérdésekről és az európai parlamenti választások előkészületeiről folytatott tárgyalásokat tegnap Berlinben Orbán Viktor, a Fidesz elnöke Angela Merkel német kancellárral, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökével.
2009-05-27: Közélet - x:

Dísznövény-kiállítás és -vásár a Molnár Józsiás parkban — Iochom István

A múlt héten, csütörtöktől vasárnapig a kézdivásárhelyi Molnár Józsiás park adott otthont a budapesti Assa Kft. által szervezett nemzetközi dísznövény-kiállításnak és -vásárnak. A négynapos rendezvény több mint tízezer látogatót csalogatott a parkba, ahol a szebbnél szebb virágok és növények mellett az érdeklődőket a kézművesportékákat bemutató Mesterek utcája, a Mesekert vagy a Napraforgó játékműhely várta.