Belföldi hírek — Farcádi Botond

2009. május 27., szerda, Belföld
A mozgósítás a legnagyobb kihívás

A választók mozgósítása a legnagyobb kihívás az RMDSZ számára a júniusi európai parlamenti választásokon — jelentette ki Markó Béla szövetségi elnök tegnapi sajtótájékoztatóján. Az eddigi felmérések azt mutatják, hogy a 2007-es romániai EP-választásokon regisztrált részvételhez képest az idén sem járulnak majd többen az urnák elé.

Markó szerint az alacsony részvételt az is előrevetíti, hogy a pártok nem folytatnak erőteljes kampányt, s az EP-választások helyett az év végi államelnök-választásra összpontosítanak. Az RMDSZ és a Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács közötti megállapodás nyomán létrejött összefogásnak kedvező a visszhangja a magyarság körében — vélekedett. * A politikus a magyar nemzetiségű megyei intézményvezetők leváltása kapcsán emlékeztetett arra, hogy Csíkszeredában a múlt pénteken óvatos becslések szerint is 15 000 ember tüntetett a magyar szakemberek elmozdítása ellen. Véleménye szerint szemmel látható volt, hogy a Hargita, Kovászna és Maros megyei magyarok számára mennyire kényes kérdésről van szó, hogy a légkör egyértelműen feszült, hogy az emberek dühösek. Az RMDSZ elnöke újabb tiltakozásokat helyzett kilátásba. Markó szerint a kormány hibás döntése felerősíti Székelyföldön az autonómiaköveteléseket. A problémák sorát újabbak is gyarapítják — fogalmazott —, például Erdély infrastrukturális fejlesztésének kérdése: a kormány, és leginkább a szállítási minisztérium fokozatosan csökkenti az utak rehabilitálására szánt pénzösszegeket.

Tőkés László Budapesten

Sólyom László magyar köztársasági elnök tegnap a Sándor-palotában fogadta Bauer Editet, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja európai parlamenti választási listájának vezetőjét és Tőkés Lászlót, akik a határon túli magyarság európai szintű képviseletének kérdéseiről tájékoztatták a magyar államfőt — közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal. Sólyom László a megbeszélésen kiemelte annak fontosságát, hogy az európai parlamenti választásokon minél többen vegyenek részt, és adják le szavazatukat. Tőkés László a magyar államfővel folytatott megbeszélésről elmondta, hogy ,,ahol a magyarságot sérelmek érik, ott Sólyom László kész határozottan kiállni a határon túli magyarok mellett". Beszámolója szerint a találkozón tájékoztatta a magyar köztársasági elnököt a Romániában tapasztalható magyarellenes lépésekről, például a magyar köztisztviselők leváltásáról. * Ezt megelőzően Tőkés az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának számolt be a kialakult helyzetről. A sertésinfluenza járványához hasonlóan terjed a magyarellenesség a volt kisantant országaiban — hangsúlyozta. Németh Zsolt, a bizottság fideszes elnöke az ülésen kiemelte: a román és az uniós jogot is sérti a romániai magyar tisztségviselők tömeges elbocsátása, a köztisztviselők etnikai alapon való megkülönböztetése. ,,Ez politikai-etnikai tisztogatás. Elítéljük ezt a magyarellenes politikai tisztogatást" — mondta. * Szabó Vilmos külügyi államtitkár kijelentette: a magyar diplomácia dolgozik a romániai magyar hivatalnokok elbocsátásának ügyében, s a háttérben zajló tárgyalásokon keresik a megoldást.

Atomerőmű Erdélyben

Románia közös vállalatot alakít az állami Romgaz földgáztermelő vállalat és az orosz Gazprom részvételével — jelentette be Adriean Videanu gazdasági miniszter. Az együttműködés célja egy Romgaz—Gazprom közös vállalkozás létrehozása föld alatti gáztározók létesítésére, és ki tudja, talán még áram termelésére is — mondta Videanu a román—orosz gazdasági fórumon tegnap Bukarestben. A tárcavezető megerősítette, hogy Románia a második atomerőművét Erdélyben fogja megépíteni. A helyszínről várhatóan szeptemberben születik döntés. A miniszter közölte, hogy több európai és orosz vállalat is érdekelt az erőmű megépítésében.

Fizetéses egészségügy

Az Országos Egészségbiztosító Pénztár és az egészségügyi minisztérium az egészségügyi részhozzájárulás rendszerének bevezetési módját elemzi. A biztosító elképzelései szerint 5 lejt kellene fizetnie a páciensnek a háziorvosnál, 10 lejt a szakorvosnál. Cristian Celea, a pénztár vezérigazgatója kijelentette, a részhozzájárulás célja nem csupán az, hogy pótjövedelmet hozzon a rendszernek, hanem ellenőrzési lehetőséget is jelent. ,,Az embereknek tudatában kell lenniük, hogy az egészségügyi ellátás nem ingyenes, az pénzbe kerül, és nagyon sok pénzbe. Lehetséges, hogy az év végéig eltűnnek a csúszópénzek, de biztos, hogy egy ideig a kettő párhuzamosan fog működni" — jelentette ki Celea.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2009-05-27: Közélet - x:

Kampánykolbász (Kármentő) — Mózes László

Ha már van kampánykaraván, kampánysátor, kampánystratégia, kampánypóló és kampánysörnyitó, miért ne lehetne kampánykolbász is? Persze különös, hogy egy hangulatos, lassacskán fűszeres folyamattá alakuló, más célt szolgáló parádén születik meg éppen itt, nálunk, Sepsiszentgyörgyön.
2009-05-27: Közélet - x:

Fantázia és érzékenység kell a költészethez — Farcádi Botond

,,Az ember nem úgy nő fel, hogy költő lesz, és gyermekverseket ír, sok minden szerettem volna lenni, de nem hittem, hogy irodalommal foglalkozom majd" — idézte fel gyermekkori élményeit Kovács András Ferenc költő, aki a Gulliver Napközi nyílt napjaira érkezett Sepsiszentgyörgyre, és az óvodában találkozott előbb a gyerekekkel, majd a felnőttekkel.