PostaládaFenyőszirup és társai

2009. május 28., csütörtök, Család

Nagyon régóta készültem írni önöknek, régi előfizetője vagyok — még a Tükör megjelenésétől — a lapnak. Sok érdekes dolgot tartalmaz a hírlap, nagyon jól elmagyaráznak egyet s mást. Ha lehetséges lenne, néha írni kellene a gyógyteákról, melyik növény milyen betegségre jó.

Például a bodzaszirupot az önök lapjából tanultam meg, néha el is készítem. Hallottam a fenyőszirupról, de a receptjét nem tudtam meg. Akácmézet is lehet házilag készíteni — írja Dávid Mária hidvégi olvasónk.

A fenyősziruphoz a friss fenyőhajtásokat megmossuk, vízzel feltöltve, amíg jól ellepi, két órát főzzük. Van, aki csak leforrázza, és úgy hagyja kihűlni. Gyantaszerű leve lesz. Miután a főzet vagy forrázat kihűlt, gézen átszűrjük. Minden liter léhez legalább nyolcvan deka cukrot, de jobb, ha egy kilót teszünk, s sziruppá főzzük (kb. egy óra). Van, aki főzés előtt kevés citromsót is hozzáad. Melegen üvegekbe töltjük, ledugaszoljuk. Nem kell hozzá tartósítószer!

A házilag virágokból (pitypang, akác stb.) és cukorból, citromléből készített méznek csak a neve méz, tulajdonképpen ez sűrűbb szirup, ugyanúgy készítjük, mint azt, csak kevesebb vízzel.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-05-28: Család - x:

A hortenzia — Puskás Attila

Érdeklődő kérdésére (hogyan szaporítsa e növényt) válaszoljuk: a kőtörőfűfélékhez hasonlóan fejdugványozással lehet új növényt fejleszteni. A leveles csúcsi hajtást nem roncsoló metszéssel leválasztjuk, és a levélzet egy részét alulról eltávolítva nedves talajba vagy vízbe állítjuk meggyökerezésre.
2009-05-28: Család - x:

Kárigény a szexsztrájkért (Az ember bolond természete)

Kárigénnyel állt elő egy kenyai férfi, amiért hazájában a nők szexsztrájkoltak politikai indíttatásból. James Kimondo a G10-eket, a kenyai nőket képviselő csoportok koalícióját pereli, mely egyhetes szexelvonással próbált javítani a politikai helyzeten, elérni, hogy az ország vezetői tegyék félre viszályukat, mely a 2007-es választásokat követő véres káosz megismétlődéséhez vezethet.