A klasszikus zene észrevétlenül terjed

2009. május 30., szombat, Kovakő - diákmelléklet

Manapság az emberek azt állítják, hogy a társadalmat nem érdekli a komolyzenei műfaj. Pedig ez nem igaz. Az tény, hogy a rajongótábort tekintve a komolyzene háttérbe szorul a könnyűzenével szemben, de mégis elég sokan vannak azok, akik szeretik a klasszikus zenét.

És általában ezen emberek többségében nem is tudatosul, hogy valójában milyen műfaj hódolói. A klasszikus zene több művészeti ág alapját képezi, mint például a balett, műkorcsolya, ritmikus gimnasztika és mások. A sport és művészetek rajongói szívesen nézik a műkorcsolyát, balettot, és így betekintést nyernek egy csodálatos világba. Sőt, még azok is, akik a könnyűzene, rock, rap vagy éppen a dzsessz elkötelezettjei, sokszor találkoznak klasszikus zenei részlettel egy reklám vagy akár mobiltelefon-csengőhang által. Ez a zenei műfaj hihetetlenül sok helyen megjelenik, csak általában nem feltűnően. A komolyzenei műfaj képezi sok mindennek az alapját, és ez az állandó rajongótábor támogatása nélkül nem maradhatott volna fenn, és észrevétlenül nem lopta volna be magát az emberek szívébe.

Tehát mielőtt nem ismerünk meg teljes egészében egy zenei műfajt, nem kellene elhamarkodott következtetéseket levonnunk.

Jártó-Kocsis Emőke

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-05-30: Kovakő - diákmelléklet - x:

Túl a kétszázadik előadáson (Osonó Színházműhely: Bolyongás)

Budapesten kétszázadik előadását ünnepelte az Osonó Színházműhely. A Mikes Kelemen Líceum Osonó Diákszínházának, a Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozatának és a Művészeti Népiskola színészosztályának közös előadását Marosvásárhelyen, illetve Budapesten a Színváltások Fesztiválon mutatták be.
2009-05-30: Kovakő - diákmelléklet - x:

Fordított nap, vetélkedők, utcabál (Mikes-napok)

1990. január 18-án Kelemen József történelem szakos tanár javaslatára az iskola felvette a Mikes Kelemen Elméleti Líceum nevet. Szőcs-Torma Katalin aligazgató arra a kérdésemre, hogy honnan a hagyomány, felidézte, hogy e névadó ünnepség alatt rendeztek fordított napokat, valamint vetélkedőket a tanároknak. Érdekességképpen elmondta, annak idején a fordított napokon ő maga volt az igazgatónő.