Trianonra emlékeznek Sepsiszentgyörgyön — Farkas Réka

2009. május 30., szombat, Közélet

A trianoni döntés évfordulóján, június 4-én ismét megemlékezésre hívja a sepsiszentgyörgyieket az MPP háromszéki szervezete, ezúttal nem a döntés, hanem az aláírás időpontjában, délután fél hatkor tartják rendezvényüket a központi parkban, az országzászló helyén.

A rendezvény a történelmi magyar egyházak templomainak harangzúgásával kezdődik. A nap meghívottja dr. Kiszely István történészprofesszor, ki a Csillagőrző Egyesü­let vendégeként érkezik Sepsiszentgyörgyre, s tart előadást a rendezvény után a Gábor Áron Teremben. A szervezők az ifjúsági szervezetek mellett meghívták az RMDSZ városi szervezetét is. ,,A felszólalók nem a múltat fogják siratni, hanem tanulságokat vonnak le a történésekből, s a jövő felé tekintenek, elsősorban arról szólnak, hogy ebben a kényszerhelyzetben miként lehet biztosítani nemzetünk megmaradását, riasztó fogyásának és beolvadásának megállítását" — mondta el Gazda Zoltán, az MPP megyei alelnöke. A résztvevőket arra kérik, tűzzenek fekete szalagot ruhájukra. Felkérik a háromszéki települések vezetőit, hogy lehetőleg minél több helyütt ugyanebben az időben emlékezzenek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-05-30: Kovakő - diákmelléklet - x:

Díjazott háromszéki diákok

* A múlt héten Budapesten tartott Gyerekszem Filmfesztiválon (Filmkészítő Gyermekek II. Magyarországi Filmfesztiválja) a Kicsi a bors, de erős kategóriában (6—12 évesek) Dombi Botond és Szabolcs megnyerte a zsűri fődíját (nemzetközi filmestáborban való részvétel Makón), valamint a diákzsűri és a közönség is a legjobbnak ítélte a sepsiszentgyörgyi Dombi testvérek munkáját.
2009-05-30: Közélet - x:

Össznemzeti találkozó Csíksomlyón — Ferencz Csaba

Fotó: Ferencz Csaba (archiv felvétel)
Tavaszi ünnepeink sorában pünkösd időrendben az utolsó nagy ünnep. A húsvétot követő hetedik vasárnapra esik. A magyarságnak különösen kedves ünnep, mert hosszú idők óta ezen a napon keresik fel a csíksomlyói Szűz Máriát, segítségét kérve a nemzet megmaradásához. Az utóbbi években egyre többen zarándokolnak a Somlyó hegyére, Csíksomlyó a magyarság együvé tartozásának jelképe lett. Idén pünkösd szombatján reggeltől vonulnak a keresztalják a kegytemplom elé, majd a somlyói nyeregbe, a hármashalom-oltárhoz, ahol 12.30 órakor kezdődik a búcsús szentmise.