Pünkösd hivatalos szabadnap — Farkas Réka

2009. május 30., szombat, Közélet

Egy tavaly elfogadott törvény szerint idén első alkalommal hivatalos szabadnap lesz pünkösd hétfője. Húsvéthoz hasonlóan, a pünkösd is ,,mozgóünnep", azaz akárcsak idén, felekezetenként más-más hétvégére eshet, a jogszabály azonban lehetővé teszi, hogy ki-ki felekezete ünnepnapján kapjon szabadságot.

A törvény előírja, ha egy cégnél, intézménynél román és magyar alkalmazottak egyaránt dolgoznak, a magyarok június elsején, a románok pedig az ortodox pünkösd másodnapján, június nyolcadikán legyenek szabadok. A hivatalos ünnepnapok kiadása szabadnapként a magáncégek esetében is kötelező, ha azonban behívják dolgozni alkalmazottaikat, kötelesek túlórát fizetni, ugyanúgy, mintha szombaton vagy vasárnap dolgoztatnák az alkalmazottakat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-05-30: Közélet - x:

Össznemzeti találkozó Csíksomlyón — Ferencz Csaba

Fotó: Ferencz Csaba (archiv felvétel)
Tavaszi ünnepeink sorában pünkösd időrendben az utolsó nagy ünnep. A húsvétot követő hetedik vasárnapra esik. A magyarságnak különösen kedves ünnep, mert hosszú idők óta ezen a napon keresik fel a csíksomlyói Szűz Máriát, segítségét kérve a nemzet megmaradásához. Az utóbbi években egyre többen zarándokolnak a Somlyó hegyére, Csíksomlyó a magyarság együvé tartozásának jelképe lett. Idén pünkösd szombatján reggeltől vonulnak a keresztalják a kegytemplom elé, majd a somlyói nyeregbe, a hármashalom-oltárhoz, ahol 12.30 órakor kezdődik a búcsús szentmise.
2009-05-30: Riport - x:

Harangzúgás a Kárpát-medencében (Magyar református egység Trianon után 89 évvel) — Csinta Samu

Zúgtak a harangok szerte a Kárpát-medencében. A jelenlévők ugyan csak a debreceni Nagytemplom sok viszontagságot megért Rákóczi-harangját hallhatták, de lelkükben ott visszhangzott falujuk, városuk, kedves templomuk harangjának hangja. Szóltak a harangok, s megkondulásukra minden bizonnyal sokan — a tájékozatlanabbak — értetlenkedve kapták fel a fejüket: ugyan ki halt meg, netán tűz ütött ki, Isten, irgalmazz. A többiek azonban tudták: 2009. május 22-én Debrecenben újra egységbe forrtak a Kárpát-medencei magyar református egyházak. Az 1881-es — ugyancsak debreceni — egységteremtő alkotmányozó zsinat után 128 évvel helyreállt a trianoni békediktátum által szétszakított magyar református egység. Megkezdődött a nemzetegyesítés folyamata.
Szóljatok, harangok!