Pillangóáradat Európában

2009. június 3., szerda, Magazin

Milliónyi pillangó árasztja el Európát a napokban. A bogáncslepke Észak-Afrikában kel ki, és minden évben megteszi ezt az utat — ilyen sok azonban régóta nem érkezett.

Nagy-Britanniában egy hete kezdődött a tömeginvázió, azóta a szigetországban mindenütt megjelent a bogáncslepke — Vanessa (Cynthia) cardui — a legmagasabb hegyektől a legsűrűbb erdőkön át egészen London kellős közepéig. Percenként ötven pillangó érkezését jegyezte fel a Natural England rezervátum személyzete a norfolki parton, ahol összesen tizennyolcezer példányt számláltak. Németországba gyorsabban eljutott a narancsszínű, fekete-fehér pettyes pillangó. Bajorországban és Baden-Württembergben már két hete jegyezték érkezését. Északkeletre tartva egy hét leforgása alatt elérték a Balti-tengert — derül ki a Süddeutsche Zeitung internetes kiadásából. Több mint háromszáz helyszínről jelentették huszonötnél több egyed észlelését egy napon belül, tizenöt helyszínen pedig ezernél is több pillangót láttak egy nap.

,,Az évszázad eseménye" — mondta Reinart Feldmann, a lepkék németországi monitoringját koordináló Helmholtz Környezetkutatási Központ (UFZ) kutatója. A rovartudósok (entomológusok) egyetértenek abban, hogy ötven éve nem láttak ekkora tömegű inváziót. A tarkalepkefélék családjába tartozó bogáncslepke azért indul hosszú útjára Észak-Afrikából, mert a szárazság miatt ott nyáron nem talál táplálékot. A bogáncslepke utolsó nagy invázióját 1996-ban jegyezték fel. Idén már a tél végén sejteni lehetett, hogy ismét rengeteg pillangóra lehet számítani. Egy spanyol kutató százezrével látta őket kikelni Marokkóban február közepén, miután a bőséges téli csapadék elősegítette a hernyó tápnövényének csírázását. A kedvező szelek segítségével már áprilisban elérték Spanyolországot a lepketömegek. Pár hétre rá már Franciaországban is látták őket. ,,Minden jel arra utal, hogy ez lehet minden idők legnagyobb inváziója" — vélte Martin Warren, a brit Butterfly Conservation szervezet igazgatója.

Magyarország sem marad ki a kontinensméretű eseményből. Elsősorban a Dunántúlon — a Bakonyban és a Balaton környékén — látták a színpompás lepkék tömegeit (www.agroland.hu, http://totorohun.blogspot.com).

Az állat nem okoz nagy kárt: a kifejlett lepkék nektárt szívogatnak, a hernyó fő tápnövénye — a faj nevéből adódóan — a bogáncs és más gyakori növények. Az Európában született új generáció ezeken él, mielőtt augusztusban átváltozik lepkévé, és szeptemberben visszatér Afrikába.

(Nálunk — talán a hideg éjszakák miatt — nem észlelték az invá­ziót. Ha mégis valaki találkozik hasonlóval, értesítsen a mari@3szek.ro címen, ha lehet, fényképpel illusztrálva a találkozást.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-06-03: Magazin - x:

Kelemen Lajosné Zathureczky Berta (Mementó) — Kisgyörgy Zoltán

Nyolcvanöt esztendővel ezelőtt hantolták el a sepsiszentgyörgyi vártemplomi temetőben. Író, költő és zeneszerző volt. Homoródszentmártonban született 1855-ben. A Polgári Hadi Érdemkereszt II. osztálya és a Koronás Arany Érdemkereszt tulajdonosaként, a Sepsiszentgyörgyi Jótékony Nőegylet elnökeként árvák, víz- és tűzkárosultak segítője volt, a Sepsiszentgyörgyi Magyar Dalárda egyik alapítója.
2009-06-03: Közélet - x:

Rendteremtés vagy hatalomgyakorlás? (Elődje ügyeit vizsgálja a prefektus) — Farkas Réka

Munkához látott Codrin Munteanu prefektus, elsőként elődje tevékenységét ellenőrzi, és nyilatkozata szerint számos rendellenességre bukkant, több ügyben rendőrségi feljelentést kényszerült tenni. A visszásságok egy része a prefektúrán végzett kormányellenőrzés során került előtérbe, ekkor szembesült azzal, hogy tulajdonképpen semmi nem működik megfelelően az intézményben — nyilatkozta tegnapi sajtótájékoztatóján. A megye magyar vezetői — Tamás Sándor megyeitanács-elnök és Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere — úgy látják, csak az nem hibázik, aki nem dolgozik, és ajánlják a prefektusnak: ellenőrzések helyett jobban tenné, ha a lakosság érdekében cselekedne, segítené például a Vrancea megyeiek által elbitorolt erdők visszaszerzését.