Elődje ügyeit vizsgálja a prefektusRendteremtés vagy hatalomgyakorlás? — Farkas Réka

2009. június 3., szerda, Közélet

Munkához látott Codrin Munteanu prefektus, elsőként elődje tevékenységét ellenőrzi, és nyilatkozata szerint számos rendellenességre bukkant, több ügyben rendőrségi feljelentést kényszerült tenni. A visszásságok egy része a prefektúrán végzett kormányellenőrzés során került előtérbe, ekkor szembesült azzal, hogy tulajdonképpen semmi nem működik megfelelően az intézményben — nyilatkozta tegnapi sajtótájékoztatóján. A megye magyar vezetői — Tamás Sándor megyeitanács-elnök és Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere — úgy látják, csak az nem hibázik, aki nem dolgozik, és ajánlják a prefektusnak: ellenőrzések helyett jobban tenné, ha a lakosság érdekében cselekedne, segítené például a Vrancea megyeiek által elbitorolt erdők visszaszerzését.

Codrin Munteanu nem is tagadja, célja a román állam hatalmának megerősítése, a törvények tiszteletben tartásának fokozott ellenőrzésével, a helyi önkormányzatok hatékonyabb működésének álcája alatt ezek alárendeltségét igyekszik fokozni. A tegnapi sajtótájékoztatón ismertetett ügyek gazdasági jellegűek. Az első és legsúlyosabbnak tekintett vád, amely esetében megtette a rendőrségi feljelentést, egy tavaly őszi szerződés, mely során a prefektúra az útlevélosztályt, a jogosítványokért felelős osztályt és a kormánybiztosi hivatalt felszerelte őrző-védő kamerákkal és riasztóberendezéssel.

Kiderült, versenytárgyalás nélkül bíztak meg egy olyan céget, melynek nem volt szakengedélye ilyen jellegű munkálatokra, engedélyek hiányában nem készült el a rendőrség akcióterve, a felvételeket tároló számítógépes egységet nem pecsételték le, sőt, több ízben kicserélték, így elvesztek a korábban rögzített anyagok. A rendszerhez társult a megyei önkormányzat is, a két hivatal befektetése meghaladta a tízezer eurót, így kötelező módon versenytárgyalást kellett volna kiírniuk — vázolta a helyzetet a prefektus.

Ezzel szemben Tamás Sándor leszögezte, a prefektúra és a megyei tanács külön-külön fő hitelutalványozó, nem az összértéket, a két befektetést egyenként kell elemezni, ezek pedig tízezer euró alattiak, nem volt kötelező a versenytárgyalás.

A prefektus szintén vizsgálatot indított egy tavaly tavasszal vásárolt regisztrációs szoftver miatt, amelyet mai napig nem használnak, pedig ellenértékét megkapta a sepsiszentgyörgyi cég. Kifogásolja, hogy nem egy szebeni vállalat által forgalmazott, sokkal jobb programot vásároltak meg, amelynél EU-s támogatás fedezte volna a költségek jelentős részét, és amelyet az ország több intézménye sikerrel használ. Codrin Munteanu szerint mindkét eset súlyos, szolgálati hanyagság a legkevesebb, amivel elődje vádolható.

Egy másik rendőrségi feljelentés alanya az előző alprefektus, Gheorghe Banu, aki kinevezése után egy hónapig előző munkahelyéről, a SAPARD-ügynökségtől is felvette fizetését. Ez súlyos összeférhetetlenség, Banu hibáztatható, mert nem mondott le funkciójáról, de György Ervin akkori prefektus is, hisz nem követte, hogy az intézményben nyoma sincs Banu alkalmazásának, még a munkakönyvét sem hozta át — fejtette ki Munteanu, aki az Országos Összeférhetetlenségi Ügynökségnél is jelentette az esetet.

Szintén György Ervint vádolja, hogy több tíz olyan helyi tanácsi határozattal kellett szembesülnie, melyeket bár a jogi osztály megtámadásra ajánlott, elődje nem volt hajlandó aláírni a dokumentumokat, és eltüntette ezeket. Ilyen határozat volt a kökösi tanácsé, ahol nem versenytárgyaláson választották ki a vízvezetést, csatornázást végző céget, és ezért elveszítették a SAPARD-pályázatot, de jogtalanul döntöttek arról is, hogy ingyen használatra adják a helyi kábeltelevízió működtetési jogát egy olyan cégnek, melynek adminisztrátora éppen György Ervin felesége — példálózott Munteanu. Az iktatóban megvannak a dokumentumok, újra előveszik, és elemzik az eddigi határozatokat, ahol törvénytelenséget fedeznek fel, megtámadják — mondotta. Véleménye szerint György Ervin, az ellenőrzés teljes hiánya okolható a helyi önkormányzatok felületessé válásával, nemtörődömségével, azt csinálnak, amit akarnak. Ezen változtatni fog, rendet teremt — ígérte.

Polgármesterként naponta több mint ötszáz dokumentumot kell aláírnia, bármennyire figyel, elkerülhetetlen a tévedés — hangsúlyozta Antal Árpád, aki felhívta Munteanu figyelmét, ha ő is dolgozni kezdene, biztosan hibázna. Az ellenőrzés a számvevőszék feladata, nem a prefektúráé — hangsúlyozta. Tamás Sándor szerint jobb lenne, ha a prefektus a föld- és erdő-visszaszolgáltatásokat segítené, s nem visszaállamosítási szándékkal nehezítené azok dolgát, akiknek végleges döntésük van egykori birtokuk tulajdonjogáról. Antal Árpád szeretné látni, hogy Codrin Munteanu a háromszékiek Vrancea megye által eltulajdonított erdőterületeiért harcol, lehet, hasonló nyelvet beszélő kollégájával jobban szót értene, mint mások. Tamás Sándor szerint ha már munka helyett hibákat keres, nemcsak az elmúlt négy évet kellene vizsgálnia, hanem mindazt, ami 1990-től történt, jó lenne, ha felfigyelne a kézdivásárhelyi burgonyakísérleti állomás ügyére, ahol a székely parasztok 900 hektáros földjét évek óta saját haszon termelésére használják egyesek, most pedig szeretnék elérni a vállalat magánosítását, hogy néhányan megszerezhessék a területet. „A prefektus a helyi polgárok érdekeit védje, ne legyen bizonyos politikai körök kiszolgálója" — hangsúlyozta Tamás Sándor.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-06-03: Magazin - x:

Pillangóáradat Európában

Milliónyi pillangó árasztja el Európát a napokban. A bogáncslepke Észak-Afrikában kel ki, és minden évben megteszi ezt az utat — ilyen sok azonban régóta nem érkezett.
2009-06-03: Közélet - x:

Nem kell az új igazgató (Tiltakoznak az ifjúsági szervezetek) — Farkas Réka

Elzárkóznak a háromszéki ifjúsági szervezetek a megyei ifjúsági igazgatósággal való együttműködéstől mindaddig, amíg nem váltják le a ,,sztriptíztáncos" igazgatót, Ciprian Grosut, és nem helyezik vissza tisztségébe az aligazgatóvá leminősített Tischler Ferencet. Ezt sajtótájékoztatón jelentette be hat szervezet vezetője, de hangsúlyozták, tizenhat ifjúsági mozgalom nevében nyilatkoznak.