Rendkívüli parlamenti ülés SzlovákiábanIsmételten a magyar kártya

2009. június 3., szerda, Világfigyelő

Csak a szlovák kormánykoalíció botrányainak elkendőzésére és a magyar kártya kijátszására szolgál a parlament rendkívüli ülése — állítja a szlovák ellenzék, amelynek vezetői tegnap egyeztettek Pozsonyban a törvényhozás tanácskozásáról, amelyet Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének a Kárpát-medencei magyarság európai parlamenti képviseletét érintő, közelmúltban elhangzott kijelentése kapcsán hívtak össze mára.

,,A gyűlés összehívása politizálás. A koalíció veszekedést akar kirobbantani azzal a céllal, hogy részvételre ösztönözze azokat a választókat, akik reagálnak a magyar kártyára" — jelentette ki Mikulás Dzurinda, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) elnöke az SDKU, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Magyar Koalíció Pártja (MKP) vezetőinek találkozója után. Pavol Hrusovsky, a KDH elnöke úgy véli, hogy a rendkívüli ülés nem problémákat akar megoldani, hanem visszaél a nacionalista kártyával és indulatokkal, amelyeket a kormánykoalíció be akar vinni a szlovák közvélemény körébe is. ,,Botrányosnak és helytelennek tartjuk ezt. Ez ugyanolyan játék, mint amilyet az államfőválasztás alkalmával is eljátszottak" — mutatott rá Csáky Pál, az MKP elnöke. Szerinte a rendkívüli ülés összehívása nem más, mint visszaélés a törvényhozó testülettel.

Az SDKU és a KDH bejelentette: a szlovák parlament mai rendkívüli ülésén nem vesz részt. Az MKP viszont úgy határozott, hogy ott lesz a tanácskozáson. ,,Részt veszünk az ülésen, mert nincs mit rejtegetnünk" — mondta Csáky. Emlékeztetett arra, hogy akkor volt a legjobb a szlovák—magyar viszony, amikor Dzurinda és Orbán volt a miniszterelnök. Az SDKU és a KDH szerint elég lenne, ha a parlamenti frakciók elnökei közös nyilatkozatot tennének Orbán kijelentéseiről, amelyeket ők sem tartanak elfogadhatónak. ,,A KDH-val ezt holnap meg is tesszük, még a rendkívüli parlamenti ülés előtt, az MKP ezúttal kimarad ebből, mert az ő álláspontjuk a miénktől kissé különbözik" — jegyezte meg Dzurinda.

Az SDKU és a KDH mindig csődöt mond, ha Szlovákia nemzeti érdekeinek védelméről van szó — áll a Robert Fico kormányfő vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párt nyilatkozatában. ,,Most is, amikor a szlovák politikai pártoknak közös álláspontra kellene helyezkedniük az Orbán Viktor és az MKP elnöke, Csáky Pál által megszervezett veszélyes játékok ellen, az SDKU és a KDH politikusai megfutamodnak a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsából, mert vazallusi viszony fűzi őket az MKP-hez, és nem akarnak kihagyni egyetlen lehetőséget sem, hogy árthassanak Szlovákiának és a Szlovák Köztársaság mai kormányának" — ismertette a Smer reagálását szóvivője, Katarína Klizanová Rysová. A Smer szerint az ellenzék gyáva, de a koalíció egyértelmű választ ad a Szlovákia önállóságát ért tá­madásokra. Robert Fico pártja szerint az SDKU és a KDH politikusai voltak azok, akik az 1998—2006 közötti kormánykoalícióban az MKP-vel együttműködve ,,szárnyakat adtak a veszélyes irredenta tendenciáknak és a magyar szélsőjobboldal Szlovákia elleni támadásainak".

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1379
szavazógép
2009-06-03: Közélet - x:

Ittasan ne vezess!

Egész héten országos akciót szervez a rendőrség az ittas gépkocsivezetők kiszűrésére — közölte Ioan Huţanu, a megyei közlekedésrendészet parancsnoka. Bárkit bármikor, bárhol megállíthatnak és ellenőrizhetnek.
2009-06-03: Világfigyelő - x:

A nacionalista pártok sikerrel szerepelhetnek (EP-választás)

Csehország bekapcsolódása az európai és az euroatlanti szervezetekbe bizonyos védelmet nyújthat a növekvő nacionalista veszély ellen — jelentette ki a volt cseh államfő azután, hogy a német külügyminiszterrel találkozott Prágában. Václav Havel és Frank-Walter Steinmeier a találkozón véleményt cserélt az európai parlamenti választásokról, s nem tartják kizártnak, hogy a nacionalista pártok sikerrel szerepeljenek.