Röviden - Váry O. Péter

2009. június 3., szerda, Világfigyelő
Majdnem, mint a vadnyugaton

Ezzel a címmel közölt terjedelmes interjút Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével tegnapi számában a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A konzervatív német napilap magyar származású szemleírójának, Georg Paul Heftynek adott interjú bevezetőjében a jelenlegi magyar kormány megítélésére vonatkozó kérdésre válaszolva Orbán Viktor kijelentette: ,,Az új kormányt nem az ország polgárai hatalmazták fel, alkalmatlan a kormányzásra, és az összeomlás felé vezeti az országot."

A Fidesz elnöke szerint a kormánynak van ugyan parlamenti jogalapja, mert parlamenti szavazással jött létre, de nincs parlamenti háttere. ,,Magyarországot ma a különösen gazdagok egy csoportja vezeti" — jelentette ki. A Magyar Gárdáról szólva az ellenzéki pártvezető úgy vélekedett: a gárda az állam szétesésének a következménye. Az emberek úgy érzik, hogy az állam nem gondoskodik a rendről, a falvakban a rendőrség egyáltalán nincs jelen, s ezért maguk vették kezükbe a jog és a rend fenntartását. ,,Ha a Fidesz kerül kormányra, szükségtelenné válik ez a gondolkodás, mert mindenütt lesz elég rendőr. Ezért nem lesz semmiféle jogalapja félkatonai szerveződéseknek Magyarországon" — tette hozzá. A romák helyzetét a Fidesz elnöke zavarosnak nevezte, amely — mint hozzátette — ,,aggodalommal tölt el bennünket". A jobbítás esélyeire vonatkozó kérdésre válaszolva kijelentette: világossá kell tenni, hogy a törvényeket mindenkinek be kell tartania, az alól nem jelent mentséget a nehéz szociális helyzet vagy a kisebbséghez tartozás. Magyarország legnagyobb problémájának Orbán az eladósodottságot nevezte.

Valószínűleg megtalálták a roncsokat

Valószínűleg az Atlanti-óceán felett eltűnt francia utasszállító repülőgép roncsdarabjait fedezték fel a brazil partoktól 650 kilométerre északkeletre — jelentették tegnap brazil források. A brazil légierő a roncsdarabok között fémdarabokat és egy ülést, valamint kerozinnyomokat talált — közölte a légierő szóvivője. Hangsúlyozta: egyelőre nem tudják megerősíteni, hogy az Air France Rio de Janeiróból Párizsba tartó, a fedélzetén 228 személlyel hétfőn eltűnt gépének darabjaira bukkantak. Jorge Amaral szóvivő hozzátette: nem tartja elképzelhetőnek, hogy túlélőket találjanak. Az eddigi feltételezések szerint villámcsapás miatt lezuhant gépen négy magyar és egy román állampolgárságú utas is volt.

Obama bírálni fogja Izraelt

Barack Obama e heti közel-keleti útján bíráló hangnemet fog megütni Izraellel szemben — derült ki abból az interjúból, amelyet az amerikai elnök adott az NPR közszolgálati rádiónak. ,,A jó barátságnak része az őszinteség" — fogalmazott az elnök, aki útjának egyik céljaként a közel-keleti békefolyamat előmozdítását nevezte meg. Obama ismét kijelentette, hogy az izraeli telepek építésének leállítása a közel-keleti béketárgyalások része. Izrael azt akarja, hogy Barack Obama amerikai elnök tartsa tiszteletben azokat az egyezményeket, amelyeket elődje, George Bush kötött vele a zsidó telepekről — nyilatkozta Gilad Erdan izraeli környezetvédelmi miniszter.

Kudarcot vallott a lisszaboni menetrend

Az Európai Uniónak nem sikerült a világ legdinamikusabban növekvő és legversenyképesebb régiójává válnia, amint azt a lisszaboni menetrendben közel tíz évvel ezelőtt célul tűzte ki maga elé — állapította meg Fredrik Reinfeldt svéd miniszterelnök, akinek országa július 1-jével átveszi az EU soron következő elnökségét. Céljai közt szerepelt a bürokrácia leépítése, a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés elősegítése, valamint a jóléti és egészségügyi rendszer felülvizsgálata annak érdekében, hogy kezelni lehessen az európai lakosság elöregedésének problémáját. Reinfeldt úgy vélekedett, hogy egy évvel a lisszaboni menetrend lejárta előtt a haladás ellenére is ki kell mondani, hogy az kudarcot vallott, s ezért felül kell vizsgálni az EU stratégiáját.

Moszkva tehetetlen, Szöul felkészült

Oroszországnak a távol-keleti térségben nincs olyan légvédelmi eszköze, amely képes lenne megsemmisíteni az Észak-Koreából kilőtt ballisztikus rakétákat — jelentette ki Anatolij Kornukov hadseregtábornok, az orosz légierő volt parancsnoka. Az észak-koreai újabb rakétakísérleti készülődésre reagálva Dél-Korea tegnap átvezényelte legkorszerűbb rakétanaszádját az Észak-Koreával határos tengeri szakaszra — jelentették be Szöulban a védelmi minisztériumban. Hozzátette, hogy a dél-koreai haditengerészet azonnal megtorol bármilyen észak-koreai provokációt a térségben.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2009-06-03: Világfigyelő - x:

Magyarország a legbékésebb országok között

Magyarország változatlanul a világ legbékésebb országai közé tartozik, bár helyezése, több más kelet- és nyugat-európai országéval együtt, romlott az elmúlt egy évben a Londonban tegnap közzétett idei békevilágrangsor szerint. A globális gazdasági válság miatt a világ egészében véve is kevésbé békés, mint tavaly, és az erőszak évente több mint hétezermilliárd dollárjába kerül a világgazdaságnak.
2009-06-04: Sport - x:

Elődöntő Szentgyörgyön (Kosárlabda, U16)

Mától vasárnapig a Mikes Kelemen Főgimnázium Bogdán Antal Sportterme ad otthont az országos U16-os kosárlabda-bajnokság második elődöntő tornájának.