Kék harangláb - Puskás Attila

2009. június 4., csütörtök, Család
Kedvelt kerti növényünk a kék harangláb (Aquilegia vulgaris) a bókoló virágaiból kinéző sárga porzóival.

Tőálló levelei tenyeresen osztottak. Bár neve a gyakoribb kék színt jelzi, de lilás, sárga, rózsaszínű, sőt, fehér virágai is lehetnek. Monda is fűződik hozzá: ősgermán monda szerint az ,,akeláj" virágának sarkantyús, kampós vége tündérek cipőcskéje volt.

Nedves réteket, ritkás cserjés erdőket kedvel, a kerti változata is elvadulhat. A májusban-júniusban virágzó növényünket megfelelő (meszes vegyhatású) talajban tőosztással vagy magról szaporíthatjuk. Egyébként az egész növény enyhén mérgező.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-06-04: Család - x:

Veszélyes napozás

Veszélyes lehet a magzatokra, ha az anya túl sokáig napozik: nem elsősorban az UV-sugárzás, hanem a kismama testének túlzott felmelegedése okozhatja a problémát.
2009-06-04: Múltidéző - x:

A békétlenség szerződése (Trianonra emlékezünk)

Egy híján kilencvenéves a trianoni békeszerződés, amelyet 1920. június 4-én írtak alá Versailles-ban. A békeszerződés megnevezést az I. világháborúból vesztesként kikerült népek és nemzetek, a megcsonkított országok erősen eufemisztikusnak tartják, hisz ez lakossági, állampolgársági szintre lebontva is igazságtalan békediktátum volt, amely milliókat tett hazátlanná, korlátozott jogú állampolgárrá.