Trianoni megemlékezésMaroknyian Kovásznán - Bodor János

2009. június 5., péntek, Közélet

Tegnap délután fél hatkor Kovásznán megkondultak a magyar felekezetek templomainak harangjai, melyek megemlékezésre hívták a város lakóit.

Ennek ellenére mindössze maroknyi ember tartotta fontosnak részt venni a trianoni békediktátum aláírásának évfordulója alkalmából, a Magyar Polgári Párt kovásznai szervezete által rendezett megemlékezésen. A szervezők eredetileg néma megemlékezést hirdettek, végül úgy döntöttek, hogy a gyásznap kapcsán néhány gondolatnak mégiscsak hangot adnak. E gondolatokat Kovács Gábor római katolikus esperes és Bukovinszky Cs. Miklós református lelkipásztor foglalta össze az emlékező közösségnek. Ferencz Botond, a MPP kovásznai szervezetének elnöke ismertette a Magyarok Világszövetsége által Igazságot Európának címmel megfogalmazott petícióját. A rövid megemlékezés visszafogott hangulatban, jelképek nélkül zajlott, a székely himnusz és nemzeti imánk eléneklése után a megjelentek egy-egy szál gyertyát helyeztek T alakban a fürdőváros központi parkjában álló ’56-os emlékmű talpazatára.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2009-06-05: Közélet - x:

Magányos sír az erdőben (Trianoni megemlékezés) - Iochom István

Tegnap a déli órákban Kovászna és Vrancea megye határánál, a történelmi Magyarország legkeletibb részén —, ahol a Láros Közbirtokosság kezdeményezésére és támogatásával Ozsdolától tizenhárom kilométerre tavaly ősszel felújítottak egy első világháborús sírt, és emlékkeresztet állítottak — száz ozsdolai és kézdisárfalvi hagyományőrző emlékezett meg a trianoni diktátum 89. évfordulójáról.
2009-06-05: Közélet - x:

Lehetett volna másképp (Trianoni megemlékezés) - Hecser László

A trianoni békediktátum évfordulóján a baróti református templom tanácstermében tartott megemlékezésen id. Antal István református lelkész istentisztelet keretében úgy fogalmazott, hogy bár a történelem meggyötörte nemzetünket, de ha Istenben bízunk, még megváltozhat mostoha sorsunk.