Trianoni megemlékezésLehetett volna másképp - Hecser László

2009. június 5., péntek, Közélet

A trianoni békediktátum évfordulóján a baróti református templom tanácstermében tartott megemlékezésen id. Antal István református lelkész istentisztelet keretében úgy fogalmazott, hogy bár a történelem meggyötörte nemzetünket, de ha Istenben bízunk, még megváltozhat mostoha sorsunk.

,,Mesterséges határt húzhatunk, de mi akkor is egyek vagyunk, egy politikai döntés nem választhat el minket. Trianon számunkra azt jelenti, hogy háromszor nem. Az nem a miénk, azt nem fogadhatjuk el."

Nagybaczoni Molnár Ferenc történész a világháborút követő helyzetről és a Szé­kely Hadosztályról szólt. Mint mondotta, szervezési, hadi és politikai hibát követtek el vezetőink, Erdély elvesztése ennek egyenes következménye.

Benkő Emőke a trianoni békediktátumot elítélte, s azon meggyőződését fejezte ki, hogy az önrendelkezés joga megillet minket. ,,Tartós békét csak az igazságos határkijelölés és a népakaratra támaszkodó döntés hozhat."

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2009-06-05: Közélet - x:

Maroknyian Kovásznán (Trianoni megemlékezés) - Bodor János

Tegnap délután fél hatkor Kovásznán megkondultak a magyar felekezetek templomainak harangjai, melyek megemlékezésre hívták a város lakóit.
2009-06-05: Közélet - x:

Vármegyések Kézdiszentkereszten (Trianoni megemlékezés) - Iochom István

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi szervezete tegnap 18.32 órakor a kézdiszentkereszti Trianon-emlékműnél emlékezett meg a 89. évvel ezelőtti békediktátum aláírásáról.