Radnóti Miklós: Június

2009. június 6., szombat, Kiscimbora

Nézz csak körül, most dél van, és csodát látsz,

az ég derűs, nincs homlokán redő,

utak mentén virágzik mind az akác,

a csermelynek arany taréja nő

s a fényes levegőbe villogó

jeleket ír egy lustán hősködő

gyémántos testű nagy szitakötő.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-06-06: Közélet - x:

A tanszabadság évei (1945—1948) - B. Kovács András

Bukaresti tárgyalások
Balogh Edgár vezércikkben megy elébe a Világosság augusztus 20-i számában a tanügyi kérdésekben a kormánnyal kezdeményezett tárgyalásoknak. Augusztus 27-én megtudjuk, hogy Csőgör Lajos, Demeter János és Jancsó Elemér Bagdasar egészségügyi miniszterrel megállapodott arról, a marosvásárhelyi volt hadapródiskolát átveheti a magyar orvosképzés, a hadsereg kiüríti azt. (Különben háromszáznál többen kezdték meg orvosi tanulmányaikat abban az évben, s hamarosan bába- és nővérképző is nyílt mellette.)
2009-06-06: Múltidéző - x:

Veress Dániel: A gyomor szülőföld-nosztalgiája (A káposzta-motívum a Törökországi levelekben)

A Törökországi levelek Kultsár István-féle őskiadásának első ismertetője alighanem maga Pánczél Dániel, a Magyar Mercur melléklapjának, a Bibliothecának (Bécs, 1795, 39.) szerkesztője, aki számbavételében elismerte és méltányolta a levelek ,,kedves és barátságos írások módjára és elmés nyájasságokra nézve kellemetes" voltát, de sokallta a káposzta gyakori emlegetését, s dohogott Mikesnek ,,sokszori és utóbb meguntatni kelletett tréfája" felett a káposztáról.