Újabb könyv az utolsó székely betyárokról — Iochom István

2009. június 6., szombat, Kultúra

A rendszerváltás évében Csíkszeredából kivándorolt, jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban élő Franck M. Mihály, a bukaresti tévé és rádió volt műszaki munkatársa nemrég mutatta be szülővárosa, Csíkszereda könyvbarátainak az általa írt betyárkrónikát, mely szervesen kiegészíti a témában eddig megjelent irodalmat.

A szerzőt már gyerekkora óta foglalkoztatta a három legendás betyár élete, a velük kapcsolatos valós és kitalált történetetek sokasága. Gyakorló tévésként elhatározta, hogy utánajár e legendás cselekedeteknek. 1970-ben felkereste az Ozsdola környéki falvakat, valamint Kászonaltízt, hogy a még életben levő kortársaktól adatokat gyűjtsön. Az adatgyűjtésben Tömöry Péter Banditák nyomában című, a Megyei Tükör hasábjain megjelent riportsorozatára alapozott, az győzte meg arról, hogy a három betyár tetteit érdemes megörökíteni az utókor számára. A kortársak vallomásait magnószalagra rögzítve őrizte meg. Harminc év telt el, amikor a szerző amerikai és magyar barátai biztatására New York állam Freeman Post című lapjában megjelentette angol nyelven a betyárok történetének rövidített változatát. Aztán a magyar változat is elkészült, amelyet a betyárok 80. születésnapján, múlt évben szeretett volna megjelentetni, de a kiadás egy évet csúszott. A kötet tizenhat fejezete végigköveti a három bátor és néha vakmerő fiatalember életét születésüktől tragikus halálukig, hű képet festve az ötvenes évekről, a kommunista kiskirályokról. A betyárkrónika huszonkét kászonaltízi, kászonújfalusi, ozsdolai, bélafalvi, almásréti, lemhényi, berecki és torjai adatközlő vallomására alapszik. (Az általam összeállított, Pusztai, Jeges, Dézsi című könyvben ötven személy vallomását rögzítettem. Heten még éltek azok közül, akik Franck M. Mihály adatközlői is voltak.) A könyv kisebb pontatlanságokat, téves dátumokat is tartalmaz, aminek az a magyarázata, hogy a szerzőnek nem volt lehetősége a vaskos periratot is áttanulmányozni, illetve adatközlői rosszul emlékeztek. A kötet hátsó, színes borítóján a Máthé György (Jeges) emlékére állított fakereszt látható.

Franck M. Mihály: Székelyföld betyárjai. Dézsi, Pusztai és Jeges. Életük-haláluk riportkrónikája, 1928—1955. Megjelent Csíkszeredában a szerző magánkiadásában, 2009.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2009-06-06: Kultúra - x:

Harmincöt milliméteres kópiák rövid reneszánsza (Kortárs Európai Filmnapok) — Mózes László

Sepsiszentgyörgynek szüksége van egy civilizált, korszerűen felszerelt mozira — akár ez is lehetne az egyik végkövetkeztetése a héten tartott Kortárs Európai Filmnapoknak. Hiszen mindig megnyugtató látni, hogy a filmszínház emléke nem kopott ki teljesen, és telt ház fogadja azt a produkciót, amelyben itteni színészek játszanak.
2009-06-06: Kitekintő - x:

Vízi paradicsom, avagy a fürdőzésből élő város — Ferencz Csaba

Medencék végeláthatatlan sora — a szezon kezdetén már sokan fürödöznek
Túlzásnak tűnhet, hogy egy Kézdivásárhely méretű város megélhet gyógyvizéből, illetve a gyógy- és élményfürdőzéshez kapcsolódó szolgáltatásokból. A Hajdúság vízi paradicsomára, Hajdúszoboszlóra viszont alighanem igaz ez a megállapítás, még akkor is, ha a valamikori csendes mezőváros nem adta fel egészen a mezőgazdálkodást. Hiszen egy zsúfolt idénynapon itt annyi fürdővendég megfordul, mint a város összlakossága: nagyjából huszonötezer ember. Ehhez viszont folyamatos fejlesztésre volt és van szükség. Hová ért és merre tart Európa legnagyobb fürdőkomplexuma? — tettük fel a kérdést ama látogatás során, amelyre az egyébként önkormányzati tulajdonban levő Hungarospa Hajdúszoboszló Gyógyfürdő és Egészségturisztikai Zrt., vagyis a fürdőbirodalom meghívására látogathattunk el.