Történelmi vereség érte az MSZP-t és az SZDSZ-t

2009. június 9., kedd, Világfigyelő

Kétnapos elnökségi ülést tart a Fidesz, amelyen értékelik az európai parlamenti választás eredményét. A tegnapi frakcióülésen Orbán Viktor azt mondta: nem kell foglalkozni a Jobbik EP-választáson elért eredményével.

A Fidesz és a KDNP tegnap délelőtti zárt frakcióülésén Orbán Viktor az EP-választás jó eredményét értékelve azt tanácsolta, hogy magukkal foglalkozzanak, és ne problémázzanak a Jobbik miatt. A Fidesz elnöke azzal a hasonlattal élt, hogy ha egy úszóversenyen valaki Európa-csúccsal csap célba, akkor nem a harmadik helyezettel foglalkozik, akire nyolc testhosszat vert rá. A pártelnöktől a frakcióülés után újságírók azt kérdezték, hogy kezdeményezi-e a Fidesz a parlament feloszlatását, illetve mit szólnak ahhoz, hogy a Jobbik három mandátumot szerzett az európai parlamenti választáson. Orbán Viktor erre azt mondta: kétnapos elnökségi ülést tartanak, és holnap állnak az újságírók rendelkezésére.

A választást megelőzően Orbán Viktor egy lapinterjúban a Jobbikra vonatkozó kérdésekkel kapcsolatban a többi között azt hangsúlyozta: az európai politikatörténetben van példa arra, hogy a baloldal az ellenfél gyengítése érdekében hozott létre szélsőjobboldali szervezeteket. ,,Kormányváltás utáni vizsgálataink ezért nemcsak a gazdasági visszaélésekre, hanem a titkosszolgálatok szerepére és az ilyesfajta politikai szélhámoskodásokra is kiterjednek majd" — jelentette ki. Szintén a Jobbikra utalva úgy fogalmazott, ,,hiába tesz jót az egészségünknek a szellőztetés, ebből még nem következik, hogy be kell törni az összes ablakot, majd tüdőgyulladásban meghalni". Azzal kapcsolatban, hogy a Jobbik elnöke kijelentette, ők mindenképpen ellenzékben lesznek, Orbán Viktor úgy reagált: a Fidesz kormányzásra készül, tehát a Jobbik az ellenfelük.

Vita az Országgyűlésben

Bajnai Gordon arra kérte az EP-választáson mandátumot szerzett politikusokat, hogy az európai Magyarország és a magyarság érdekeit tartsák szem előtt. A kormányfő — akinek napirend előtti felszólalásával kezdte meg munkáját tegnap az Országgyűlés — azt mondta: a Jobbik térnyerése óriási probléma. A miniszterelnök az eredményekről szólva azt hangsúlyozta, hogy az Európai Parlamentben több jobboldali képviselő lesz, mint baloldali, illetve tovább nőtt az érdektelenség és a radikális, szélsőséges pártok ereje.

Történelmi vereség érte az MSZP-t és az SZDSZ-t — mondta Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője Bajnai Gordon szavaira reagálva és az EP-választás eredményét értékelve. Navracsics Tibor a miniszterelnökhöz intézve szavait azt mondta: miközben arról beszél, hogy ez egy eredményes kormány, nem veszi észre, hogy a politikája mögött álló politikai hátország vasárnap megsemmisült. Kiemelte: a kormánynak és a miniszterelnöknek nincsen stabil politikai támogatottsága.

A KDNP elnöke szerint a miniszterelnöknek be kellett volna jelentenie hétfőn lemondását. A magyar nép vasárnap beírta az elégtelent a miniszterelnök bizonyítványába, ez azonban nem évismétlést jelent, hanem kicsapást — fogalmazott Semjén Zsolt. A pártelnök azt mondta, hogy a politikai agónia nem vezet sehová, egyben felszólította a kormányt, hogy a hátralévő időben ne privatizáljon, és ne adósítsa el jobban az országot.

Az SZDSZ elnöke szerint az egész magyar közéletnek le kell vonnia a tanulságot az EP-választásból, sem a Fidesz, sem az MSZP, sem az MDF nem mehet el szó nélkül amellett, hogy középpárttá vált a szélsőjobb. ,,Egész más országban ébredtünk a mai nap, mint ami előzőleg volt Magyarország" — mondta Fodor Gábor, aki az SZDSZ vereségét komoly kudarcnak nevezte, és hangsúlyozta, hogy a szükséges következtetéseket pártvezetőként le kívánja vonni. Szerinte a kudarc nem az elmúlt hónapokból táplálkozik, hanem többéves politika eredménye, amelyet az SZDSZ-nek kell majd értékelnie.

Az SZDSZ ügyvivői testülete tudomásul vette Fodor Gábor pártelnök lemondási szándékát, de a döntés az országos tanács kezében — mondta a tegnapi ülésről távozóban az újságíróknak Demszky Gábor.A fővárosi főpolgármester rendkívül rossznak minősítette az SZDSZ szempontjából az európai parlamenti választás végeredményét, amit az elmúlt hét év kormányzati teljesítményével hozott összefüggésbe. Az SZDSZ két hónapja kötött egy politikai megállapodást, ehhez a frakció tartani kívánja magát, és továbbra is támogatja a válságkezelő intézkedéseket — mondta újságíróknak az országgyűlési képviselőcsoport tegnapi ülése után Kóka János. A frakcióvezető az MTI kérdésére hozzátette: a megbeszélésen nem merült fel, hogy kivonuljanak a kormány intézkedései mögül. ,,Akkora pofont kaptunk a választóktól, amekkorát csak egy politikai pártnak le tudnak keverni" — értékelte az európai parlamenti választás végeredményét Kóka János.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1383
szavazógép
2009-06-09: Közélet - x:

Régi készülékeket dobtak ki

Főként villamos háztartási gépeket dobtak ki a sepsiszentgyörgyiek az idei lomtalanítás alkalmával, noha e célra havonta is szervez gyűjtést a köztisztaságért felelős Tega Rt.
2009-06-09: Világfigyelő - x:

Alakulóban az új parlament

Saját elképzeléseit kívánja érvényesíteni elsősorban az Európai Parlament munkájában a múlt heti választásokon győztes, a legtöbb magyar képviselőt is felsorakoztató, kereszténydemokrata-konzervatív Európai Néppárt — derült ki a voksolást követő tegnapi nyilatkozatokból.