Alakulóban az új parlament

2009. június 9., kedd, Világfigyelő

Saját elképzeléseit kívánja érvényesíteni elsősorban az Európai Parlament munkájában a múlt heti választásokon győztes, a legtöbb magyar képviselőt is felsorakoztató, kereszténydemokrata-konzervatív Európai Néppárt — derült ki a voksolást követő tegnapi nyilatkozatokból.

A két utóbbi a választás nagy vesztesének mondható, de mindketten szeretnék továbbra is kivenni részüket az európai uniós integrációt építő munkából. Az elemzők egyetértenek abban, hogy az uniós politikáról alkotott vélemény kifejezése helyett számos ország szavazópolgárai arra használták ki az EP-választásokat, hogy ítéletet mondjanak saját nemzeti kormányuknak a globális gazdasági válság leküzdését célzó erőfeszítéseiről. A kormányon lévő német, francia és olasz konzervatív pártok az élen végeztek, és jól szerepelt Lengyelországban a Polgári Platform nevű jobboldali liberális kormánypárt is. Vereséget szenvedett viszont a kormánypárt Görögországban, Spanyolországban, Nagy-Britanniában, Magyarországon, Írországban és Lettországban — csupa olyan ország, amely heveny gazdasági problémákkal küzd. Helyenként, elsősorban Franciaországban jelentősen javítottak pozíciójukon a zöldek. Az elemzők egy része őket tartja a választás egyik nagy nyertesének. A frissen kibontakozott képből kiderül, hogy a korábban már ismert országok mellett a három skandináv EU-tagállamban is megerősödött a szélsőjobboldali pártok támogatottsága, ugyanott a környezetvédő mozgalmak az európai átlagot meghaladóan jól szerepeltek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2009-06-09: Világfigyelő - x:

Történelmi vereség érte az MSZP-t és az SZDSZ-t

Kétnapos elnökségi ülést tart a Fidesz, amelyen értékelik az európai parlamenti választás eredményét. A tegnapi frakcióülésen Orbán Viktor azt mondta: nem kell foglalkozni a Jobbik EP-választáson elért eredményével.
2009-06-09: Világfigyelő - x:

A Trianon szó fönnakad (Pesti posta) - Czegő Zoltán

Elsüvített június 4. úgy, mint a szél Késmárk fölött a kuruc kesergőben. Ha tudta volna az akkori Habsburg győzelem, magyar leveretés tűzhelyén kesergő, énekben szólaló pap vagy deák, hogy a kuruc tárogatók elégetésére hozott törvény után Trianon, 1920. június 4. kitörlése is elkövetkezik a magyar naptárakra, másképp szólalt volna, vagy beléndeklevet ivott volna a magyar jövendőre.